Economie

Einde verhaal voor Lightyear zonneauto

De ambitieuze plannen van het Nederlandse bedrijf Lightyear om auto’s op zonnepanelen te produceren zijn mislukt. Nadat eerder de productie van de Lightyear One werd stopzet, is nu aangekondigd dat men ook de ontwikkeling van de goedkopere Lightyear 2 niet verderzet. Einde verhaal dus…

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 12 okt. 2023 | Leestijd: 3 min

Het concept van Lightyear klonk geniaal: de ontwikkeling van een auto met zonnepanelen die zelfvoorzienend zou kunnen rijden. Hiermee was het vraagstuk van de duurzame mobiliteit meteen opgelost en werden we in één klap volledig onafhankelijk van de fossiele brandstoffen in de tank van onze auto’s. Bij de oprichting van het Nederlandse bedrijf in 2016 was de euforie dan ook zeer groot, maar de realiteit bleek toch iets complexer. De technologie om met zonnepanelen voldoende elektriciteit op te wekken bleek veel moeilijker dan verwacht productierijp te krijgen.

Advertentie – lees hieronder verder

Snel failliet

Dat leidde ertoe dat het eerste voertuig, de berline Lightyear One met 5m2 aan zonnepanelen op het koetswerk, pas vanaf 2022 kon worden geproduceerd bij Valmet Automotive in Finland, tegen een prijskaartje dat was opgelopen van de vooropgestelde 100.000 euro tot maar liefst 250.000 euro. Het bedrijf was echter snel door zijn fondsen heen, waarna er begin 2023 eenuitstel van betaling werd aangevraagd en er intussen een faillissement volgde.

Het moederbedrijf Atlas Technologies Holding bleef wel bestaan en wilde zich richten op de verdere ontwikkeling en productie van de goedkopere Lightyear 2, die reeds in de startblokken stond. Dat voertuig zou zo’n 40.000 euro zou kosten, tegen eind 2025 in productie gaan en de doorstart van de onderneming van auto’s op zonnepanelen moeten inluiden. Helaas… Het bedrijf heeft zopas aangekondigd al zijn eigen projecten in de autosector stop te zetten en zich voortaan te zullen concentreren op de ontwikkeling en productie van zonnemodules voor externe partijen, voornamelijk andere constructeurs van auto’s, vrachtwagens en bussen.

Sono Sion

Ook Sono Sion werd mislukking

Toch jammer dat het mooie verhaal van Lightyear zo faliekant moest aflopen. Hiermee blijft duidelijk dat innoveren met nieuwe technologie steeds een risico inhoudt, want tussen een geniaal concept en de realisatie ervan gaapt een enorme kloof. Dat blijkt ook uit een gelijkaardig scenario van de Sono Sion, de andere elektrische wagen op zonnepanelen, waarvan de stekker al eerder dit jaar werd uitgetrokken.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon