Economie

Stoot dit elektrische automerk Tesla en Porsche van de troon?

De elektrische modellen van Tesla en Porsche zijn belachelijk. Dat lijkt toch het standpunt van Lucid Motors, dat zijn beste Amerikaanse en Duitse concurrenten denkt te overtreffen qua autonomie en prestaties. Maar hoe?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 24 jan. 2023 | Leestijd: 6 min

Dreigen iconische merken zoals Tesla, Porsche en Lamborghini bij de elektrificatie van de troon te worden gestoten? Lucid Motors stelt hiervoor alles in het werk. Sterker nog, het maakt de huidige modellen openlijk belachelijk. De verantwoordelijken van het merk zijn ervan overtuigd dat hun nieuwe model, de Air met 1.200 pk, de Taycan Turbo S, Model S Plaid en co simpelweg zal verdringen. Op de markt van de sportieve elektrische auto’s zouden deze concurrenten weinig voorstellen. Je moet het maar durven.

Maar wat is Lucid Motors eigenlijk? Dit kleine Amerikaanse merk ontstond in het hart van de techbedrijven in Silicon Valley, waar Apple, Google, Microsoft, Facebook en ook Tesla geboren werden. Het is precies bij het bedrijf van Elon Musk dat Lucid Motors enkele belangrijke ingenieurs en knappe koppen wegkaapte, onder wie Peter Rawlinson, de man die eerder aan de Tesla Model S werkte als ingenieur.

Advertentie – lees hieronder verder

lucid-03

Het voorbeeld van Tesla overtreffen

Het businessmodel van Lucid Motors is eenvoudig: overtref Tesla door hetzelfde te doen. Met andere woorden: een nieuw model introduceren dat de toekomst uitstippelt, zoals de Model S (al in 2012) deed door de elektrische auto sexy en krachtig te maken. De Model S was duidelijk disruptief en blijft vandaag een referentie. Lucid Motors wil precies hetzelfde verwezenlijken.

In die optiek wil Lucid Motors hard toeslaan en wereldwijd een rol spelen. Dat begint met gespierde taal: “We bouwen de beste auto’s van de wereld”, klonk het zonder twijfel bij Kayvan Nikjou, de Europese PR-baas van het merk, tijdens de presentatie van het model op het oude continent.

Lucid-interior

Ook technisch disruptief?

Zal Lucid Motors slagen in zijn uitdaging? Misschien. Het merk probeert zich in ieder geval ook technisch te onderscheiden door eigen motoren te produceren (terwijl de meeste automerken die bij toeleveranciers halen) die compacter, lichter en krachtiger zijn dan de concurrentie. Lucid Motors heeft veel geïnvesteerd in de motoren en heeft ze grondig getest, met name in het Formule E-kampioenschap dat motoren van het merk gebruikt, zelfs binnen het Porsche-team.

Met 1.200 pk speelt de Lucid Air duidelijk in een hogere categorie, maar volgt het publiek ook? Dat valt nog te bezien. Hoewel hij goed uitgerust is, kost de Lucid Air Sapphire meer dan 220.000 euro (het krachtigste model, het basismodel begint bij 83.000 euro). De eerste exemplaren werden al enkele keren teruggeroepen om meerdere problemen te verhelpen. Het merkimago kreeg onvermijdelijk een klap, want het publiek dat auto’s in deze prijsklasse koopt, duldt geen fouten.

lucid-01

Toch zijn dergelijke moeilijkheden eigen aan startende bedrijven, zeker bij start-ups waarvan de rekeningen in de eerste jaren vaak in het rood staan. Dat is ook het geval bij Lucid Motors. Overleeft deze constructeur? Momenteel wel, want de fondsen stromen uit Saoedi-Arabië. Het land in het Midden-Oosten heeft 62 procent van het kapitaal van de fabrikant in handen en heeft er al 100.000 wagens besteld, die de komende tien jaar geleverd worden. Waarom plaatst dit land zo’n bestelling? Het antwoord is eenvoudig: Saoedi-Arabië weet heel goed dat de oliebron vroeg of laat opdroogt en dat er dan al een transitie bezig moet zijn. Lucid Motors is trouwens van plan om in die regio een fabriek te bouwen, als aanvulling op de fabriek die al operationeel is in Arizona.

Pact met de duivel?

Natuurlijk bekritiseren velen deze alliantie met een land dat vrouwen noch mensenrechten respecteert. Lucid Motors is zich hiervan bewust. Het respecteert de rechten van klanten en ziet een kans om de zaken te verbeteren. Het Saoedische geld zou vooral bijdragen om de wereld van de mobiliteit te doen omschakelen naar de elektrische auto.

Deliveries-lucid-europe

Slaagt Lucid Motors erin om een plaats te veroveren? Op papier zijn de cijfers in elk geval indrukwekkend, met een autonomie van 883 km (WLTP), die vandaag nog geen enkele concurrent aanbiedt. Herladen kan met een spanning van 900 volt (tegenover 800 volt bij de beste leerlingen nu), of met een vermogen tot 350 kW. Tot nu toe ontwikkelt het krachtigste model 1.050 pk (0-100 km/u in 2,7 seconden), maar vanaf dit jaar biedt de Air Sapphire 1.200 pk. Genoeg om de rest te onttronen? Dat is het doel van Lucid Motors, dat naast zijn berline binnenkort ook een SUV met zeven plaatsen aanbiedt, de Gravity. Intussen wordt ook een toegankelijker model voor de massa ontwikkeld. Wordt dus vervolgd.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie