Economie

Waterstof: Toyota geeft de flop van de Mirai toe, maar de constructeur blijft er toch in geloven

Toyota vecht al jaren voor de introductie van auto’s op waterstof. Maar die operatie is mislukt, zoals een van de technische managers van het merk onlangs heeft toegegeven, waarbij hij het feit aanhaalt dat de meeste ritten van bestuurders te willekeurig zijn. Is dit het einde van dit verhaal? Wellicht niet…

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 7 nov. 2023 | Leestijd: 5 min

Het is geen geheim dat personenwagens op waterstof heel slecht verkopen. En niet alleen in België, dit is een wereldwijd fenomeen. In zekere zin is dit te verwachten, aangezien er slechts twee modellen op de markt zijn: de Hyundai Nexo en de Toyota Mirai. Natuurlijk zijn er al wagenparkbeheerders die ze gebruiken (taxi’s bijvoorbeeld), maar dat zijn er nog maar heel weinig. En we spreken niet over de particuliere kopers, want die zijn er bijna niet.

Deze situatie is ook erkend door de fabrikanten van waterstofauto’s zelf. In een interview met onze Britse collega’s van Autocar erkende Hiroki Nakajima, technisch manager bij Toyota, het falen van de Mirai. Hij verklaarde over waterstoftechnologie dat “we het hebben geprobeerd met de Mirai, maar het was geen groot succes”.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat zijn de negatieve factoren?

Hiroki Nakajima legt uit dat deze situatie te wijten is aan het feit dat “er te weinig waterstoftankstations zijn en dat het moeilijk is om ze te bouwen”, en dat dit gebrek aan een netwerk natuurlijk op de verkoop drukt. Bovendien zijn de ritten van particuliere automobilisten bijzonder onvoorspelbaar, waardoor het momenteel onmogelijk is om een uitgebreid, gestructureerd netwerk van stations uit te rollen, omdat dit veel te duur zou zijn.

Maar is dit het einde van het verhaal? Niet echt, want de manager van Toyota herhaalt zijn waterstofcredo voor commerciële voertuigen, vrachtwagens en bussen. De toekomst van waterstof ligt daar, want op dit moment is geen enkele batterijfabrikant in staat om een lichtgewicht batterij te produceren met voldoende actieradius die in slechts een paar minuten kan worden opgeladen.

Een beproefde technologie voor bepaalde toepassingen

Waterstof is een energiedrager die bijzonder geschikt is voor de wegvervoersector (en eigenlijk ook voor het spoor- en zeevervoer), omdat het opladen supersnel gaat, de actieradius groter is en vrachtritten over de weg perfect voorspelbaar zijn omdat ze bijna systematisch tussen punt A en punt B worden georganiseerd. Daarom is het mogelijk om routes te plannen en waterstofstations te plaatsen waar dat nodig is.

Toch personenauto’s

Hoewel Toyota zich meer gaat richten op bedrijfsauto’s die op waterstof rijden, laat het bedrijf niet na om door te gaan met het bouwen van personenauto’s met brandstofcellen. Ook hier zal het werk op de lange termijn renderen, met name dankzij de miniaturisatie van de componenten, de verlaging van de productiekosten (wellicht gehalveerd) en de verhoogde efficiëntie en betrouwbaarheid van brandstofcellen in de toekomst. Het onderzoek richt zich ook op de ontwikkeling van platte in plaats van cilindrische druktanks die gemakkelijker in platforms kunnen worden geïntegreerd.

toyota-crown-fcev-face_041123

Toyota zet zijn strijd voort. De fabrikant heeft net de nieuwe Crown op waterstof gelanceerd in Japan, een auto met een vergelijkbare prijs als de plug-inhybride versie: de Crown FCEV wordt verkocht voor 8,3 miljoen yen, of iets minder dan 52.000 euro, een “betaalbare” prijs vergeleken met de plug-inhybride hybride versie, die wordt verkocht voor 7,3 miljoen yen, of 45.500 euro. Het komt dus wel goed.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon