Elektrisch

“In 2025 kost elektrische auto evenveel als brandstofauto”

De overgang naar elektrisch rijden wordt een grote uitdaging de volgende jaren. Niet in het minst omwille van de hoge prijzen van de elektrische auto’s. Maar dat komt goed volgens Volvo-CEO Jim Rowan, die stelt dat de prijzen van elektrische auto’s nu snel gaan dalen. Een mening die echter niet iedereen in de sector deelt.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 17 nov. 2022 | Leestijd: 3 min

In Europa is de elektrificatie nu definitief ingezet. Er is ook geen andere keuze omdat de Europese Commissie finaal heeft beslist dat er na 2035 geen personenwagens met verbrandingsmotoren meer verkocht mogen worden. Vanaf dan zal het aanbod bij de dealers beperkt zijn tot EV’s met een accu of een brandstofcel op waterstof.

Op zich zal dat wel lukken, want alle merken lanceren nu volop hun elektrische modellen. Alleen hangt daar in de regel wel een stevig prijskaartje aan te bengelen. Concreet moet je nu minstens 45 à 50.000 euro neertellen voor een elektrische personenwagen met voldoende rijbereik. Dat is een flinke smak geld voor de gemiddelde consument, waardoor vele mensen misschien niet meer in staat zullen zijn een nieuwe eigen auto te kopen.

Advertentie – lees hieronder verder

Noteer als vergelijking dat een 100% elektrische Volkswagen ID.3 minstens 45.000 euro kost, terwijl het basismodel van de Golf met een benzinemotor voor net geen 30.000 euro van eigenaar verandert. Het verschil is duidelijk. En dat werd ook al opgemerkt door verschillende topmannen uit de auto-industrie zoals Luca de Meo (Renault) en Carlos Tavares (Stellantis).

Jim Rowan

Goedkoper en groter rijbereik

Een positiever geluid komt er van Volvo-CEO Jim Rowan, die in een interview met Autonews verklaarde “dat elektrische auto’s en brandstofauto’s al tegen 2025 even duur zullen zijn. Op dat moment zal er genoeg technologie voorhanden zijn om de prijs van accu’s te drukken en een groter rijbereik te verzekeren. We moeten ons dus echt geen zorgen maken.”

Jim Rowan verklaarde dit bij de lancering van de nieuwe 100% elektrische Volvo EX90 en wees er ook op dat elektrische auto’s goedkoper in gebruik zijn dan modellen met een brandstofmotor. Ook deze stelling wordt niet door iedereen onderschreven, want de betrouwbaarheid van de elektrische aandrijving moet de volgende jaren nog bewezen worden en met de hoge elektriciteitsprijzen verdween ook het voordeel van de lagere rijkosten.

Uiteraard zit Jim Rowan volledig in de elektrische vibe aangezien Volvo vanaf nu voornamelijk volledig elektrische modellen gaat lanceren en daarmee een voortrekkersrol in de elektrificatie binnen de autosector wil innemen.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon