Elektrisch

Noorwegen wil mensen weer uit elektrische auto

Noorwegen is in Europa een voortrekker van elektrisch autorijden. Dit was mogelijk dankzij tal van genereuze voordelen die daaraan gekoppeld werden. Maar die wil de overheid nu weer terugschroeven om de Noren weer uit de auto te krijgen. Hoezo?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 13 mei 2022 | Leestijd: 3 min

Naast de energietransitie is ook het mobiliteitsprobleem een item dat vele landen willen aanpakken. Schoner én minder met de auto rijden is eigenlijk de globale doelstelling. Op het eerste punt scoort Noorwegen geweldig, want dit land maakt al jaren werk van de promotie van elektrisch rijden en boekt daar ook goede resultaten mee met de grootste penetratie van elektrische voertuigen in Europa.

Dat werd mogelijk door het toekennen van genereuze voordelen aan EV-rijders, zoals kortingen op belastingen, lagere parkeertarieven of het gebruik van busstroken. Dat beleid werkt, want intussen bereikt het aantal EV’s 80% van de nieuwverkoop van personenwagens in Noorwegen. Geen enkel ander land doet beter.

Advertentie – lees hieronder verder

Nu heeft dat beleid ook een kleine schaduwzijde, aangezien de Noren massaal overstappen op de elektrische auto, maar er tegelijk ook meer mee rijden. En dat terwijl het net de bedoeling was van de overheid dat de bevolking de auto meer aan de kant zou zetten en zich meer zou verplaatsen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer, zeker in de steden.

Nog lange weg te gaan

En ces temps de pétrole cher, le gouvernement veut mieux indemniser les déplacements professionnels

Daarom wil de Noorse minister van Transport de voordelen verbonden aan elektrisch rijden weer terugschroeven om zijn landgenoten weer uit de elektrische auto te krijgen, meldt nieuwswebsite NRK. Alhoewel er nog geen definitieve maatregelen zijn genomen, kwam er toch al een reactie van Noorse mobiliteitsorganisaties die erop wijzen dat 80% van het bestaande wagenpark nog op fossiele brandstoffen rijdt en de incentives om over te schakelen op elektrisch rijden dus nog steeds heel belangrijk blijven, aangezien er nog een lange weg te gaan is om alle Noren in een elektrische wagen te krijgen.

Noteer dat Noorwegen reeds in 2025 de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren wil verbieden. Op Europees vlak is de deadline momenteel gesteld op 2035.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie