Mobiliteit

300.000 Belgische rijbewijzen vervallen weldra

Het rijbewijs met het formaat van een creditcard dat in 2010 werd geïntroduceerd, heeft een beperkte geldigheidsduur. In België vervallen in 2023 maar liefst 300.000 exemplaren. Opgelet dus!

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 24 nov. 2022 | Leestijd: 3 min

Het einde van het jaar komt langzaam in zicht, wat ook meer controles op de weg betekent. Vooral tijdens en na de feestdagen. Het is daarom beter om voorzichtig te zijn door je alcoholgebruik tot het strikte minimum te beperken – of zelfs helemaal niet te drinken – maar ook om te controleren of je ook administratief in orde bent.

Sinds 2010 heeft is de overheid namelijk begonnen met de ‘papieren’ rijbewijzen te vervangen door een document in het formaat van een bankkaart, waarvan de geldigheid beperkt is, wat niet het geval was voor oude exemplaren. De geldigheidsduur is inderdaad beperkt tot 10 jaar om vervalsingen te beperken.

Advertentie – lees hieronder verder

Eerste verlengingen

De overheid herinnert eraan dat in 2020 16.000 rijbewijzen waren verlopen, terwijl in 2021 43.000 documenten moesten vervangen worden. Vanaf 31 december van dit jaar zullen naar verwachting 43.000 rijbewijzen verlopen, en later in 2023 maar liefst 307.000 exemplaren.

policeman-belgium

Het probleem is dat automobilisten de urgentie niet inzien om hun rijbewijs te verlengen. En vooral omdat hieraan een kost is verbonden, waardoor dit in de huidige economische context nog minder een prioriteit is. Het niet verlengen van een rijbewijs op de vervaldatum kan echter vervelend zijn, omdat dit tijdens een controle automatisch in beslag wordt genomen en naar het gemeentebestuur wordt gestuurd, met de verplichting zich ook bij de politie te melden eens het document is vernieuwd. Probeer niet te frauderen door te verklaren dat je het rijbewijs bent vergeten, want ordehandhavers hebben toegang tot een database waarmee ze de geldigheid op afstand kunnen controleren …

Een groeiende trend

Over het algemeen geven politieagenten eerst een waarschuwing en geen boete. Maar op voorwaarde natuurlijk dat dit de eerste keer is dat het gebeurt. Laten we niet vergeten dat het ontbreken van een geldig rijbewijs altijd strafbaar is met een verschijning voor de politierechtbank met een mogelijk rijverbod en een boete als sanctie.

Natuurlijk zal dit fenomeen van vernieuwing van rijbewijzen de komende jaren verder toenemen, als je weet dat er al meer dan 5.000.000 ‘creditcard’ zijn uitgereikt, meer dan 660.000 in 2015 en nog eens 620.000 in 2016. Tussen 2024 en 2026 zullen bijna 2 miljoen Belgische automobilisten eraan moeten denken dat ze administratief in orde blijven. In 2027 en 2028 zal meer dan een miljoen mensen het geval zijn.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon