5 elektrische alternatieven voor de auto “om een luchtje te scheppen”

Tijdens deze lockdown mag je enkel de wagen nemen als dat echt nodig is (werk, boodschappen doen, kinderen vervoeren…). Om frisse lucht te scheppen, bestaan er gelukkig tal van alternatieven. Hier zijn 5 voorbeelden…

5 elektrische alternatieven voor de auto “om een luchtje te scheppen”

Eénwieler

De meeste modellen zijn maar 14 of 16 inch hoog en dus zeer compact. Hou wel rekening met de leercurve, die lang en zelfs gevaarlijk kan zijn. Niet verwonderlijk verkopen sommige fabrikanten exemplaren met dubbele wielen om het balanceren gemakkelijker te maken. Reken op een budget van 500 tot 2.000 euro.

Elektrische step

Ongetwijfeld het meest betaalbare persoonlijke elektrische vervoermiddel, met modellen vanaf ongeveer 200 euro. De wettelijke maximumsnelheid bedraagt 25 km/u.

Gyropode

De gyropode, beroemd geworden door de producten van Segway, is gemakkelijk te herkennen aan zijn twee wielen in combinatie met een handvat. Het gyroscopische stabilisatiesysteem heeft enige aanpassingstijd nodig. De eerste prijzen beginnen bij ongeveer 400 euro, maar een Segway is duurder.

Elektrisch skateboard

Ooit de fantasie van veel kinderen, is elektrisch skateboarden nu een realiteit voor jong en oud. Uitgerust met een manuele versneller wordt hij geleid door naar de ene of de andere kant te leunen. Het aanbod is zeer gevarieerd en de modellen, kleuren en specificaties zijn net zo talrijk. “Volwassen” exemplaren zijn te koop vanaf ongeveer 200 euro.

Speed pedelec

Elektrische fietsen hebben twee snelheidsniveaus: 25 km/u of 45 km/u. De snelste worden “Speed Pedelec” genoemd en moeten worden geregistreerd omdat ze gelijkwaardig zijn aan een bromfiets klasse B. Om er mee te mogen rijden, moet je over een rijbewijs (auto of bromfiets) beschikken en minstens 16 jaar oud zijn. Het dragen van een helm is ook verplicht vanwege de hoge maximumsnelheid. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, hoewel het sterk aan te raden is. Hun hoge prijs (4.000 tot 6.000 euro) blijft een afschrikmiddel. Langs de andere kant profiteren kan je zeer voordelige leningen vastkrijgen.