Mobiliteit

Autokeuring: afspraak een jaar op voorhand?

Naar de keuring gaan is een verplichte maar vaak vervelende formaliteit voor automobilisten, want ze verliezen er veel tijd mee. Wallonië wil nu meer vrijheid geven aan eigenaars door afspraken maanden op voorhand mogelijk te maken. Volgen Brussel en Vlaanderen?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 30 sep. 2022 | Leestijd: 5 min

Sinds de covid-crisis zijn de termijnen om een voertuig aan te bieden bij de autokeuring aanzienlijk verlengd, omdat de controle lange tijd alleen op afspraak mogelijk was. Volgens de autoriteiten is de achterstand intussen ingehaald en deze zomer stelden de keuringscentra in Vlaanderen hun deuren weer open zonder verplichte afspraak. Het probleem is dat deze ‘open deuren’ enorme files veroorzaken en dus een problematische wachttijd. In Wallonië wordt daarentegen nog altijd het systeem op afspraak gebruikt en is het dus onmogelijk om zomaar te verschijnen zonder een gereserveerd tijdslot.

Of het nu in Vlaanderen of Wallonië is, de technische keuring blijft een probleem. In het noorden omdat de files oneindig zijn en in het zuiden omdat er niet genoeg tijdsloten beschikbaar zijn. Ook dat vergroot de vertragingen, al is het niet fysiek voor het keuringscentrum.

Advertentie – lees hieronder verder

Lang op voorhand afspraak plannen

controle

In Wallonië zijn er aanzienlijke wachttijden om een afspraak te krijgen: je hebt zeker een maand nodig. De situatie in Wallonië wordt van nabij gevolgd en de regionale minister van Verkeersveiligheid Valérie De Bue (MR), heeft aangegeven dat haar diensten de mogelijkheid bestuderen om voortaan veel langer op voorhand een afspraak te kunnen maken. Dit kan de werklast van de medewerkers in de keuringscentra verlichten én de stress van de automobilisten. Er is geen sprake van om terug te keren naar het oude systeem zoals in Vlaanderen, gezien de files die hiervan het gevolg zijn.

Volgens Valérie De Bue zijn de wachtrijen grotendeels het gevolg van een onvoldoende groot aanbod van tijdsloten om door de controle te geraken. Het zou beter zijn om de reserveringen tot zes maanden (of zelfs meer) op voorhand te openen, in plaats van twee momenteel. Sommigen spreken zelfs over een jaar, zodat iedereen zich kan registreren en een plekje vindt. Deze registratie zou niet gekoppeld zijn aan de uitnodiging (die uiteraard nog niet zo vroeg verstuurd wordt), want dan zou ook een herinneringssysteem nodig zijn om vergeten afspraken te vermijden.

Ook meer personeel

Om de toestroom aan te kunnen – die de volgende jaren trouwens nog zal toenemen omdat de tweedehandsmarkt explosief gestegen is de afgelopen twee jaar – werft Wallonië ook extra personeel aan om de teams in de keuringscentra te versterken, terwijl ook nieuwe inspectielijnen zullen openen, namelijk in Grâce-Hollogne, Eupen, La Louvière en Mont-Saint-Guibert. Als aanvulling op het afsprakensysteem in Wallonië zijn andere maatregelen in voorbereiding, zoals het versturen van uitnodigingen drie in plaats van twee maanden op voorhand, wat automobilisten wat meer speling moet geven.

Ter herinnering: om boetes te vermijden is het essentieel dat je op tijd naar de keuring gaat. In Wallonië moeten alleen bestuurders die minstens tien werkdagen voor het verstrijken van het keuringsbewijs een afspraak maken geen toeslag betalen als de wachttijd voor een afspraak langer dan twee weken bedraagt, wat momenteel het geval is. In Vlaanderen bestaat deze regel niet, wat wellicht ook de lange files voor de keuringscentra verklaart. Maar in Vlaanderen gaan dan weer in bepaalde hoeken stemmen op om de autokeuring te privatiseren

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon