Mobiliteit

Brusselse Park & Ride Coovi staat meestal leeg

De overstapparking Coovi in Anderlecht werd in 2019 geopend, maar trekt amper gebruikers aan: vaak staan er maar een handvol auto’s geparkeerd. Nochtans heeft dit project 14 miljoen euro gekost. Wat is er dan misgelopen?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 22 sep. 2021 | Leestijd: 4 min

De Park & Ride Coovi in Anderlecht bevindt zich net naast de Brusselse Ring en lijkt dus ideaal om een parkeerplaats te bieden voor bezoekers en pendelaars die vanuit het westen de stad binnenrijden.

Deze immense parkeergarage telt zes verdiepingen en heeft plaats voor 1.300 wagens. Bovendien is ze gelegen nabij de metro- en bushaltes, zodat de aansluiting op het openbaar vervoer naar de stad voortreffelijk verzekerd is.

Advertentie – lees hieronder verder

Het lijkt een perfect plaatje, alleen trekt de Park & Ride Coovi amper bezoekers aan. “Er zijn dagen dat er maar één wagen staat ”, verklaart woordvoerder Pierre Vassart van de beheerder Parking.Brussels aan Bruzz.

Momenteel wordt deze Park & Ride maar voor 2,5 procent benut. Daarom zijn nu alleen de eerste twee verdiepingen van de parkeertoren geopend, de overige vier zijn overbodig in afwachting van betere tijden.”

Moeilijke start met corona

Brusselse Park&Ride Coovi

Daaruit kan besloten worden dat overstapparkings als middel om auto’s uit het centrum te weren, niet het verhoopte succes zijn. Een nieuw project voor een Park & Ride aan de A12 werd daarom wijselijk weer in de koelkast gestopt, omdat de realisatie van het shopping- en congrescentrum Neo, dat veel bezoekers zou aantrekken die een parkeerplaats nodig hebben, ook al op de lange baan werd geschoven.

Parking.Brussels bevestigt dat Park & Ride Coovi een moeilijke start heeft gekend en dat de maximumbezetting nooit meer dan 20 procent heeft bedragen: “Aanvankelijk was het een nieuwe locatie die de mensen moesten leren kennen en dan was er de coronacrisis die alles weer stopzette. Nu willen we weer meer campagnes voor de parking voeren om de bezettingsgraad verder op te krikken.”

Andere Park & Rides staan vol

Merkwaardig genoeg kunnen verscheidene andere overstapparkings in de Brusselse randgemeenten wel rekenen op voldoende bezoekers. Er was ook daar wel een terugval te merken tijdens de coronacrisis met het verplichte telewerken waardoor er minder autoverkeer was, maar intussen staan de Park & Rides van Stalle en Kraainem weer meestal vol. Er zijn zelfs plannen om beide locaties tot 800 plaatsen uit te breiden wegens het succes.

Pascal Smet (Vooruit) die het project Park & Ride Coovi in Anderlecht in de vorige legislatuur steunde, wijt “de lage bezettingsgraad aan een combinatie van een gebrek aan een overkoepelend systeem van randparkings, gekoppeld aan parkeertarieven in het hele gewest, met dus hogere parkeertarieven elders in de stad, terwijl ook de communicatie beter moet.”

Hij kopt de bal zo door naar de huidige Brusselse mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen).

VIDEO opening Park & Ride Coovi (Bruzz / video Belga)

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie