Mobiliteit

Elke Van den Brandt (Groen) wil nog meer autoloze zondagen

Op het einde van de Week van de Mobiliteit, die in Brussel eindigde met de traditionele autoloze zondag, riep Regionaal Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) op om dit evenement vaker te herhalen. Krijgen we dan weldra één autovrije zondag per maand?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 20 sep. 2022 | Leestijd: 3 min

In de ogen van de Regionale Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) was de autoloze zondag van 18 september 2022 een succes. Dit evenement kende inderdaad veel bijval en er was geen enkel incident te betreuren. Ter herinnering, elk jaar aan het einde van de Week van de Mobiliteit leeft Brussel een dag zonder auto, van 9.30 tot 19.00 uur. De openbare ruimte, wegen, tunnels en andere transportroutes worden dan uitsluitend ingenomen door fietsers, voetgangers en andere gebruikers van zachte mobiliteit.

Volgens de autoriteiten hadden ongeveer 15.300 automobilisten een uitzondering gekregen om hun auto te kunnen gebruiken (dwingende redenen), een cijfer dat elk jaar zou dalen. “Laten we van Brussel een stad voor kinderen maken”, luidde de slogan van dit jaar. Het kabinet van de minister vindt dan ook dat de autoloze zondag van 2022 een succes is geweest en pleit daarom voor meer van dit soort initiatieven.

Advertentie – lees hieronder verder

mobiliteit week

De gemeenten niet akkoord?

Van den Brandt steekt niet onder stoelen of banken dat zij al in onderhandeling is met de 19 gemeenten die deel uitmaken van de zone Brussel. De gemeenten zijn op dit moment echter nog voorzichtig en ook de gesprekken met de toeristische sector lopen. Maar voor het kabinet van de minister lijdt het geen twijfel dat de stad moet kunnen genieten van meer autovrije dagen.

Bruxelles Mobilité 3

Het is duidelijk dat er dit jaar 2022 minder ongevallen zijn geweest, aangezien de brandweer 188 keer moest ingrijpen, vergeleken met 255 keer vorig jaar. Er hebben zo’n dertig interventies plaatsgevonden naar aanleiding van ongevallen op twee wielen. Tegelijk belden veel mensen zonder hun auto ook een ambulance om naar de eerste hulp te gaan. We zullen nu moeten kijken of de minister de Brusselse gemeenten kan overtuigen om het evenement vaker te herhalen. We kunnen ons echter niet voorstellen dat dit elke maand kan gebeuren, maar waarschijnlijk 3 of 4 keer per jaar. Wordt vervolgd.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie