Mobiliteit

Fiat Topolino is terug, maar wordt niet goedkoop

Fiat kondigde in juli de terugkeer van de Topolino aan, het kleine stadswagentje met sympathieke snoet. Voortaan is het echter een elektrische vierwieler, zoals de Citroën AMI en de vroegere Renault Twizy. Leuk, maar de prijs is minder leuk.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 21 nov. 2023 | Leestijd: 4 min

De terugkeer van de Fiat Topolino blijft niet onopgemerkt. Het nieuwe model wijkt sterk af van de originele 500 Topolino uit 1957. Het is eerder een herinterpretatie van de kleine 500 uit 1957, waarvan de motorkap werd afgesneden. Onder het schattige koetswerk van de nieuwe Topolino schuilt de techniek van de Citroën AMI. En dat is de kracht van de Stellantis-groep.

fiat-topolino-2 - copie

Advertentie – lees hieronder verder

Het betekent ook dat deze Topolino geen echte auto is, maar wel een vierwieler met elektromotor. Het is dus een voertuig voor zachte mobiliteit, een alternatief voor de auto, net als de AMI en de Twizy die (te vroeg?) het pad hebben geëffend voor dergelijke voertuigen.

Meer Dolce Vita

De Topolino valt duidelijk op door zijn stijl. In tegenstelling tot de AMI is hij resoluut retro, een eerbetoon aan de Dolce Vita. Fiat brengt in Frankrijk en Italië zelfs een Dolcevita-versie op de markt waarbij de deuren vervangen zijn door een koord en het glazen dak door stof. Met andere woorden, de perfecte auto om in de zon te flaneren of naar het strand te gaan. Het bewijs? De enige optie die Fiat biedt is een kleine… douche waarmee je je kunt afspoelen nadat je uit het zeewater bent gestapt. Verrassend. Het is nog maar de vraag of dit ook in België wordt aangeboden.

topolino-18 - copie

In België zijn de prijzen nog niet bekend. Maar in Frankrijk en Italië wel, wat een goede indicatie geeft. Zonder premie kost de kleine Topolino net geen 10.000 euro, of 9.890 euro om precies te zijn. Dat is aanzienlijk duurder dan de AMI (7.990 euro), al was dat te verwachten aangezien Fiat zich steeds meer probeert te onderscheiden door een eigen stijl en een zekere ‘levenskunst’. In Frankrijk krijg je voor dit model een milieupremie, waardoor de prijs daalt naar 8.990 euro. Nog op de Franse markt kun je hem leasen op lange termijn, zonder voorschot: 59 euro per maand gedurende 36 maanden en 15.000 km. Onder dezelfde voorwaarden heb je in Frankrijk een AMI voor 22,98 euro per maand, maar dan moet je wel eerst 3.364 euro betalen.

topolino-21

Terechte prijs?

Het is nog maar de vraag of de prijs van bijna 10.000 euro gerechtvaardigd is voor deze Topolino, want hij heeft dezelfde specificaties als de AMI: een motor van 6 kW, een batterij van 5,5 kWh, een topsnelheid van 45 km/u en een rijbereik van 75 km na 4 uur opladen. Klanten zullen het hogere prijskaartje waarschijnlijk niet erg vinden, want er zijn al 4.500 reservaties, terwijl er van de AMI sinds de lancering al 43.000 exemplaren verkocht zijn. De kans is dus groot dat de Topolino een groot succes wordt. Afspraak begin 2024 voor de eerste leveringen. Fiat is sterk bezig.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon