Mobiliteit

Fietsers beboet wegens te snel rijden in voetgangerszones

Brussel gaat jacht maken op fietsers en scooterbestuurders die te snel rijden in de voetgangerszones. Onlangs kregen meer dan 20 fietsers een boete van 174 euro voor zo’n overtreding.

Geschreven door David Leclercq | 13/09/2021

Voetgangerszones rijzen in alle steden als paddenstoelen uit de grond. Dit is een goede zaak voor het buurtleven en de rust van de bewoners. Toch hebben deze voetgangerszones nu vaak af te rekenen met fietsen en steps die er met een te hoge snelheid doorheen razen. Brussel heeft daarom een grote sensibiliseringscampagne gelanceerd gericht op deze fietsers of bestuurders, zodat ze zich bewust worden van het gevaar.

€ 174 boete

“Het is belangrijk dat iedereen zich veilig door de stad kan bewegen”, zegt David Stevens, hoofd van de wielerbrigade van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest/Elsene. “Op dit moment hebben fietsers en scootergebruikers in de voetgangerszones helaas de psychologisch negatieve rol overgenomen die automobilisten ooit hadden.”

Cycliste

Met andere woorden, sommigen van hen oefenen een vorm van “wegterrorisme” uit en denken dat de ruimte van hen is. “Dat is niet acceptabel: iedereen die te hard rijdt, krijgt een boete”, voegde Stevens eraan toe. In dit verband vond een operatie plaats waarbij 22 boetes werden opgelegd aan fietsers die te hard reden. En het tarief is gepeperd: 174 euro!

6 km/u

Maar wat is de maximumsnelheid in deze voetgangerszones? In werkelijkheid is die vrij laag en afgestemd op de gemiddelde snelheid van een voetganger, d.w.z. 6 km/u. Geldt deze snelheid ook voor fietsers? In theorie wel, maar de Brusselse politie geeft aan dat ze zich hierop niet wil vastpinnen. Ze verwacht dat fietsers en andere weggebruikers vooral hun gezond verstand gebruiken.  Met andere woorden, dat het tempo redelijk is en ook afhangt van de drukte.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's