Mobiliteit

Geen verplichte verzekering meer voor speed pedelecs?

Tot nu toe was het verplicht om een verzekering af te sluiten voor een speed pedelec, d.w.z. een elektrische fiets die harder gaat dan 25 km/u. Europa heeft echter net besloten dat zo’n verzekering niet meer nodig is.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 18 okt. 2023 | Leestijd: 4 min

Tot nu toe was het niet verplicht om een elektrische fiets met een maximumsnelheid van 25 km/u te verzekeren, omdat bij een ongeval een beroep zou worden gedaan op de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van het gezin (familiale verzekering). De wet is namelijk van mening dat wanneer de ondersteuning alleen werkt wanneer de fietser trapt, het vermogen niet hoger is dan 250W en de snelheid niet hoger is dan 25 km/u, de fiets in de categorie fietsen blijft en niet in die van bromfietsen valt.

Snelle fietsen of speed pedelecs met snelheden tot 45 km/u voldoen uiteraard niet aan deze drie criteria en worden daarom beschouwd als bromfietsen, waardoor het niet alleen verplicht is om een helm te dragen, maar ook om een specifieke burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) af te sluiten voor het voertuig.

Advertentie – lees hieronder verder

Een juridisch precedent

Maar er kan iets veranderen voor deze fietsen. Het Europees Hof van justitie heeft zich moeten uitspreken over een prejudiciële vraag van het Hof van Cassatie. De zaak die voor het Europese Hof werd gebracht, betrof een ongeval waarbij een fietser werd aangereden door een auto in Brugge. De fietser overleed enkele maanden later.

pace-b20

Er ontstond een discussie tussen de twee verzekeraars (KBC en P&V om er maar twee te noemen) over de vraag of de fiets in kwestie als een voertuig moest worden beschouwd of niet. Dit was uiteraard een belangrijk punt, aangezien er een onderscheid moet worden gemaakt tussen de bestuurder van een voertuig en een zwakke weggebruiker, in welk geval de schade automatisch wordt vergoed.

Een verrassende beslissing

In de uitspraak erkent het Europese Hof dat de richtlijn over fietsen, die is opgenomen in de Belgische wetgeving, geen enkele aanwijzing bevat over wat een motorvoertuig is. Moet het uitsluitend door mechanische kracht worden aangedreven? Het Hof is van mening dat dit het geval is en dat, met het oog op de bescherming van zwakkere weggebruikers, voertuigen die niet uitsluitend door mechanische kracht worden aangedreven – zoals fietsen en speed pedelecs – geen verwondingen of schade kunnen veroorzaken die vergelijkbaar is met die veroorzaakt door auto’s, motorfietsen of vrachtwagens.

Zoals het er nu voor staat, vindt het Europese Hof daarom dat speed pedelecs niet gedekt moeten worden door een autoverzekering, zoals dat hier nu het geval is. Dit zou het huidige systeem wel eens op losse schroeven kunnen zetten. Wordt vervolgd…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon