Mobiliteit

Maakt Google Maps het verkeer vlotter aan verkeerslichten?

Google Maps zou de oplossing gevonden hebben voor het probleem van lange files bij verkeerslichten. De technologie wordt al getest in twaalf steden wereldwijd. Binnenkort ook bij ons?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 7 nov. 2023 | Leestijd: 4 min

Verkeerslichten zijn essentieel om het verkeer te regelen en ongevallen te voorkomen, maar ze belemmeren ook de doorstroming en veroorzaken soms lange wachttijden. Dat helpt uiteraard niet om de uitstoot van CO2 en vervuilende stoffen te verminderen, want er ontstaan vervuilende zones.

De redding komt misschien wel van nieuwe technologie die Google Maps ontwikkeld heeft om de uitstoot en de wachttijden aan verkeerslichten voor automobilisten te verminderen. Google Maps is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een referentie in navigatie. De app, die door tientallen miljoenen automobilisten over de hele wereld gebruikt wordt, deelt informatie in real time en is daardoor vaak veel efficiënter dan geïntegreerde navigatiesystemen, zelfs als die geconnecteerd zijn.

Advertentie – lees hieronder verder

Codenaam Green Light

Het idee van de ingenieurs van Google is om de mogelijkheden van Maps verder uit te breiden, namelijk met de integratie van de Green Light-functie die in real time informatie geeft over vertragingen, files en de snelste routes. Google kan putten uit gegevens van meer dan drie miljard mobiele telefoons over de hele wereld, een schat waaruit nog veel te leren valt.

Het idee van de ontwikkelaars is om het besturingssysteem te voeden met de artificiële intelligentie van de telefoons. De AI analyseert verkeerspatronen, files en… verkeerslichten op kruispunten in grote steden. Met deze gegevens kan de kunstmatige intelligentie manieren voorstellen om de programmering van verkeerslichten af te stemmen op die van andere kruispunten, zodat ze beter gecoördineerd zijn en minimale hinder veroorzaken voor automobilisten.

maxresdefault

30% minder tijdverlies en 10% minder broeikasgassen?

Volgens bronnen binnen het project zou de Green Light-functie het tijdverlies bij verkeerslichten met 30 procent kunnen verminderen en de uitstoot van broeikasgassen met 10 procent. Het grote voordeel is volgens Google dat het niet nodig is om grote veranderingen aan te brengen aan de bestaande infrastructuur. Kunstmatige intelligentie zou voor alles zorgen: analyse en aanbevelingen.

Het project van Google krijgt veel aandacht. Verschillende steden tonen interesse in Green Light en werken al samen met de techgigant uit Silicon Valley. Seattle, Boedapest, Manchester, Hamburg, Rio de Janeiro, Haifa, Abu Dhabi, Bangalore, Hyderabad, Kolkata, Bali en Jakarta zijn slechts enkele van de betrokken grootsteden die klaar zijn om de nodige veranderingen door te voeren om het leven van automobilisten te vereenvoudigen. Hoe zit het met Brussel? Daar is helaas geen nieuws over, hoewel onze hoofdstad op de veertiende plaats staat van de drukste steden ter wereld (op een totaal van 389 geanalyseerde steden). Kom op, politici, hier ligt een kans voor een goed initiatief…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon