Mobiliteit

Monowheel: Welke voor- en nadelen?

Geschreven door Stéphane Wamat | 23/04/2020

Je ziet steeds vaker mensen op een elektrische éénwieler rondrijden, een zogenaamde monowheel. Benieuwd naar de voor- en nadelen?

De voordelen

Geen uitstoot

Aangezien een monowheel 100% elektrisch werkt, stoot hij geen schadelijke gassen uit. En als je hem oplaadt met groene energie, blijft de cirkel rond.

Gemakkelijk om te dragen

Zo’n éénwieler weegt over het algemeen tussen de 10 en 20 kg en is dus relatief gemakkelijk om mee te nemen, vooral omdat hij compact is.

Agrément

Als je er eenmaal mee weg bent, dan geeft een monowheel een uniek gevoel, versterkt door zijn extreme wendbaarheid en de afwezigheid van enig geluid. Het gebruik ervan is werkelijk verslavend.

De nadelen

Leercurve

Met een single-wheeler leren rijden, kan een lang en vervelend proces zijn. Het is dan ook aangeraden om in het begin maximale bescherming te voorzien. Denk aan een helm, elleboogbeschermers enzovoort.

Comfort is relatief

Gemaakt voor stadsverkeer, is een monowheel eerder ongemakkelijk tijdens lange ritten. Dan is een elektrische scooter een pak aangenamer.

Gelimiteerde autonomie

Afhankelijk van het model (en dus de prijs), bedraagt het rijbereik van een monowheel tussen 10 en 120 km. Tel tussen 1 en 3 uur voor een volledige lading.

Trefwoorden

Zoek de trefwoorden die bij dit artikel horen

Onze partners