Mobiliteit

Praktisch rijexamen Wallonië: nu ook spoedafspraken mogelijk

Om je praktisch rijexamen af te leggen, moet je vaak maanden op voorhand een afspraak vastleggen. Maar in Wallonië verandert dat en is het nu mogelijk om jezelf op een wachtlijst te plaatsen om het examen zo snel mogelijk af te leggen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 12 okt. 2023 | Leestijd: 3 min

Sinds 4 oktober 2023 kun je je praktisch rijexamen in Wallonië veel sneller afleggen. Vroeger zaten de examencentra vaak overvol en moest je geduld oefenen en maanden op voorhand een afspraak maken. Dat behoort nu allemaal tot het verleden. Kandidaten met haast kunnen zich nu inschrijven op een wachtlijst en wanneer er een plaats vrijkomt, worden ze verwittigd via sms. Zo eenvoudig kan het zijn.

De examencentra zijn zich dus terdege bewust van de problemen die kandidaten ondervinden om een passende datum voor hun examen te vinden. Dat is vooral een probleem tijdens de schoolvakanties, wanneer examinatoren onvermijdelijk ook vrijaf nemen.

Advertentie – lees hieronder verder

Probleem van annuleringen oplossen

Dit systeem lost ook een ander probleem op: dat van de annuleringen, die blijkbaar vaak voorkomen. Het is zinvol (en winstgevend) voor de sector om deze vrijgekomen plaatsen opnieuw toe te wijzen en gaten in de planning te voorkomen. Zo worden onvolledige roosters vermeden. Een kwestie van optimalisatie.

Volgens Sud Presse bestaat het systeem van de wachtlijst ook al binnen de groep Autosécurité voor autokeuringen. En het lijkt goed te werken, want 80 procent van de gebruikers krijgt op tijd een plekje.

15 minuten om te antwoorden

Praktisch gezien hoeven kandidaten die zich inschrijven op de wachtlijst (https://rendezvous.permisconduire.be) alleen maar het examencentrum van hun voorkeur te kiezen. Als er een plaats vrijkomt, ontvangt de kandidaat een sms met een registratielink, beperkt tot één uur. Zodra de link geactiveerd is, blijft de voorgestelde afspraak 15 minuten beschikbaar. Als er geen reactie of validatie volgt, wordt de plaats weer vrijgegeven en wordt de persoon van de wachtlijst gehaald.

Momenteel werkt dit systeem alleen voor het praktische examen voor het rijbewijs B en niet voor theoretische examens of de technische rijgeschiktheidsproeven.

 

Op zoek naar een wagen? Zoek, vind en koop uw volgende auto op Gocar.be!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon