Mobiliteit

Rijbewijs is voor 18-jarigen geen prioriteit meer

Steeds minder 18-jarigen behalen meteen hun rijbewijs. In Brussel was het bijvoorbeeld een derde minder tussen 2007 en 2021. Het fenomeen is ook elders in België waarneembaar. Wat is de verklaring?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 29/09/2022 | Leestijd: 2 min

Er was een tijd dat bijna alle jongeren zo snel mogelijk hun rijbewijs wilden halen. Want zo hadden ze op hun 18e reeds alle vrijheid om uit te gaan, vrienden te zien of op vakantie te gaan zonder hun ouders. Intussen is er veel veranderd, want als we het voorbeeld van het Brussels gewest nemen, hebben in 2021 slechts 648 jongeren hun rijbewijs als 18-jarige behaald.

Volgens statistieken is dit aanzienlijk minder dan in voorgaande jaren: het waren er nog 966 in 2016, 1.564 in 2010 en 2.299 in 2007! Daarmee is duidelijk dat de daling hard is, want het betreft ook de 19-jarigen. Daarvan hadden in 2007 1.363 hun rijbewijs gehaald tegen 1.065 in 2021.

Advertentie – lees hieronder verder

Hogere leeftijdsgroepen ook getroffen

Wellicht is er in de hogere leeftijdsgroepen een grotere motivatie om een rijbewijs te behalen. Inderdaad, 1.003 21-jarigen slaagden in 2021 voor hun rijbewijs, vergeleken met 693 in 2007. En vrijwel hetzelfde geldt voor de 25-jarigen. Maar als we kijken naar de leeftijdsgroep van 18-25 jaar, zien we toch een daling van het aantal afgeleverde rijbewijzen met bijna 14% tussen 2007 en 2021.

Helaas wordt het er niet beter op in de leeftijdsgroep 18-30 jaar waar de daling bijna 7% bereikt, eveneens tussen 2007 en 2021. Toegegeven, er moet gekeken worden of de Covid-crisis geen rol heeft gespeeld in de statistieken, maar aangezien de daling op een vrij lange termijn waarneembaar is, is dit helemaal niet zeker.

voiture-jeunes-permis

Alternatieve middelen

We weten natuurlijk al langer dat jongeren minder snel hun rijbewijs halen. Deze is geen must meer, want ze willen eerst een andere smartphone. Daarnaast zijn er ook nieuwe mobiliteitsmiddelen ontwikkeld, zoals deelsteps terwijl het vliegtuig een populair vervoermiddel is geworden voor city trips.

Die Brusselse trend is ook elders in België waar te nemen: van 37.187 rijbewijzen in 2007 door 18-jarigen daalden we naar 29.455 in 2021, een terugval van -20,7%. In de andere regio’s daarentegen is de trend vanaf 19 jaar omgekeerd, wat bewijst dat wanneer je niet uitsluitend in stedelijke gebieden woont, een rijbewijs noodzakelijk of nuttig blijft. Volgens VIAS is het fenomeen niet typisch Belgisch en bestaat het ook elders, vooral in Frankrijk. Volgens enquêtes is het niet de aantrekkelijkheid van de auto die in twijfel moet worden getrokken, maar de noodzaak om het rijbewijs snel te behalen. Daarbij speelt ook de economische realiteit een rol: het halen van het rijbewijs kost steeds meer, net als het kopen en het onderhouden van een auto. Tenzij je werkt, is het dus moeilijk om al deze kosten te kunnen dragen.

Daarnaast zijn ook de leefgewoonten veranderd en geven jongeren de voorkeur aan de nabijheid en faciliteiten die het openbaar vervoer biedt, vooral voor avonduitjes en weekenden. Daarnaast zou je ook kunnen zeggen dat het later behalen van je rijbewijs waarschijnlijk geen slechte zaak is vanuit het oogpunt van de verkeersveiligheid. Want als je jong bent, is de verleiding waarschijnlijk ook groter om indruk te willen maken achter het stuur en meer risico’s te nemen.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie