Mobiliteit

Telewerk blijft files verminderen

Volgens VIAS zit het autoverkeer nog altijd niet op het niveau van vóór de pandemie. Heeft telewerk de files overwonnen?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 5 apr. 2022 | Leestijd: 3 min

Na maanden van lockdowns en thuiswerk, zijn veel werknemers teruggekeerd naar hun kantoor of bedrijf. Dat gebeurde vooral de afgelopen weken, nadat alle coronaregels versoepeld werden en het leven bijna helemaal terugkeerde naar de normale situatie.

Nu het normale leven hervat, zijn files weer het dagelijks lot van pendelaars. Dit gezegd zijnde, is de verkeersdrukte in ons land volgens VIAS nog niet teruggekeerd naar de situatie van vóór de pandemie. De files zouden dus niet meer zo lang zijn als vroeger.

Advertentie – lees hieronder verder

Het verkeersveiligheidsinstituut verklaart dat de reistijd naar Brussel vanuit een grote stad in Wallonië of Vlaanderen korter geworden is tussen 7 en 9 uur. Op vraag van Le Soir geeft de organisatie aan dat het 13 minuten minder lang duurt vanuit Bergen en 8 minuten minder vanuit Luik of Namen. Dat betekent een tijdswinst tussen 10 en 18 procent. ’s Avonds zijn de vaststellingen daarentegen anders. Alhoewel er dan ook minder files zijn, blijkt de tijdswinst iets kleiner.

Dankzij telewerk

Le trafic n’a pas encore retrouvé son niveau d’avant la pandémie. Ce qui signifie moins de bouchons ?

Uit analyses van VIAS blijkt dat deze situatie vooral te danken is aan het telewerk, dat nu structureel (en op lange termijn) ingeburgerd is binnen bedrijven. Alles bij elkaar schat VIAS de tijdswinst op 10 procent, wat al een mooie vooruitgang is. Telewerken helpt natuurlijk een beetje, maar lost op zichzelf het fileprobleem niet op. De veralgemening van telewerk lijkt te blijven op lange termijn. Wie vroeger al telewerkte, doet dat nu nog vaker en er kwamen heel wat nieuwe telewerkers bij.

Waarschijnlijk heeft de huidige situatie ook te maken met de brandstofprijzen, die de afgelopen weken geëxplodeerd zijn. In deze context zoeken veel pendelaars naar oplossingen om hun brandstofbudget te verminderen, bijvoorbeeld door carpooling, alternatief (openbaar) vervoer of zelfs door zich ziek te melden in de meest extreme gevallen. Het is ook best mogelijk dat bepaalde werknemers hun werkschema aanpassen om minder in de file te staan ​​en zo brandstof te besparen.

Aan Le Soir bevestigt de NMBS de plotse populariteit van de trein sinds de explosie van de brandstofprijzen. Precieze cijfers zijn er niet, maar het is opvallend dat carpoolparkings meer gevuld zijn en dat auto’s minder vaak én minder snel rijden, stelt VIAS ook nog vast.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon