Mobiliteit

Uber vanaf vrijdagavond verboden in Brussel

De toekomst van Uber in Brussel hangt aan een zijden draadje als gevolg van een uitspraak van het Brusselse Hof van Beroep. De diensten van Uber moeten in principe vanaf vrijdagavond worden stopgezet.

Geschreven door Joris Bosseloo | 24/11/2021

Zijn dit de laatste dagen van Uber? Dat is wat er wordt geconcludeerd na de beslissing van een rechter van het Hof van Beroep van Brussel. Daar werd namelijk een uitspraak gedaan die een einde moet maken aan het bestaan van de mobiliteitsgigant in Brussel.

De Brusselse rechtbank verbiedt Uber om zijn activiteiten verder te zetten, net als in 2015 na een uitspraak tegen UberPop, dat particulieren de mogelijkheid bood om personenvervoerdiensten aan te bieden. Voor het Hof is het besluit van 2015 ook van toepassing op alle mobiliteitsdiensten die worden verleend door beroepschauffeurs van het type “autoverhuurbedrijf met chauffeur”.

Advertentie

Concreet betekent dit dat diensten zoals Uber vanaf vrijdag 26 november 18 uur niet langer legaal in Brussel kunnen opereren. Uber wordt dus illegaal.

Uber

Laurent Slits, de topman van Uber in België, verwijt de rechtbank een besluit te hebben genomen op basis van een voorbijgestreefde wetgeving die in het pre-smartphonetijdperk werd gevormd en eist een hervorming.

Slits zegt zeer bekommerd te zijn om de duizenden bestuurders die vanaf vrijdag hun inkomen zouden verliezen.

Het besluit was gebaseerd op verouderde regelgeving, geschreven in een pre-smartphonetijdperk, die de regering de afgelopen zeven jaar heeft beloofd te hervormen, maar daar niet in is geslaagd. Wij zijn zeer bezorgd voor de 2.000 Brusselse chauffeurs die vanaf vrijdag hun inkomen zullen verliezen. Wij dringen er bij de Brusselse regering op aan snel te handelen om de sector voor eens en voor altijd te hervormen, zodat chauffeurs kunnen blijven werken en hun gezinnen kunnen blijven onderhouden.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's