Mobiliteit

Verliest de auto terrein bij jongeren?

Volgens een onderzoek van VIAS beginnen Belgen de auto weer iets vaker te gebruiken. Het jaarlijkse kilometeraantal is namelijk gestegen, maar niet in alle leeftijdscategorieën. Dat vraagt een woordje uitleg.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 29 jul. 2022 | Leestijd: 3 min

Keren de Belgen terug naar de auto nu de brandstofprijzen zo hoog zijn en meer mensen aangeven dat ze hun auto in de garage laten staan? Volgens een onderzoek van VIAS legden de Belgen gemiddeld 33 km per dag af in de eerste zes maanden van dit jaar, alle vervoersmiddelen bij elkaar opgeteld. Dat is meer dan vorig jaar (27 km), maar ligt nog onder het niveau van voor de covidcrisis, toen het gemiddelde nog 40 km per dag bedroeg.

Het autogebruik blijft dalen want het aantal afgelegde kilometers zakte met 23 procent tegenover 2019, het beste referentiejaar. De daling is dus aanzienlijk en kan om verschillende redenen blijven duren. Genoeg om twijfels te plaatsen bij de voorspellingen van onder meer het Planbureau, dat enkele maanden geleden nog stelde dat de auto het voornaamste vervoermiddel zou blijven tot minstens 2040?

Advertentie – lees hieronder verder

Vooral jongeren

Les habitudes sont-elles en train de changer ?

VIAS ziet dat de daling het sterkst is onder jongeren. Het aandeel van autokilometers in de leeftijdscategorie 18-34 jaar zakte van 55 procent in 2019 naar 45 procent in 2022. De trend is duidelijk. En betrouwbaar, want VIAS deed zijn onderzoek bij 6.000 mensen.

Nochtans tonen alle indicatoren dat de verkeersdrukte na twee jaar pandemie weer toeneemt. Dit gezegd zijnde, is het verkeer nog altijd niet zo druk als ervoor, want VIAS merkt dat het in de eerste helft van 2022 17 procent kalmer was dan in dezelfde periode van 2019. En daar is een verklaring voor. Intussen is telewerken namelijk structureel ingevoerd in veel bedrijven.

Bovendien ziet VIAS nog andere factoren om van een blijvende daling te kunnen spreken: de hoge brandstofprijzen, de ontwikkeling van alternatieve, duurzame mobiliteitsoplossingen (zachte mobiliteit) en de e-commerce, waardoor mensen zich minder moeten verplaatsen om te shoppen. Dat het aantal kilometers daalt, is mogelijk positief voor de elektrische mobiliteit en de befaamde range anxiety (schrik voor een lege batterij). Misschien wordt dat een minder groot issue…

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie