Mobiliteit

Waar liggen de beste en slechtste wegen in Europa?

Onze wegen verkeren niet in optimale staat, dat is algemeen geweten. Onze noorderburen doen het echter heel wat beter en mogen er prat op gaan dat ze het beste wegennet van Europa hebben. Dat blijkt uit een studie van het World Economic Forum.

Geschreven door Alain De Jong | 15/09/2021

De erbarmelijke staat van het Belgische wegennet is een oud zeer dat blijkbaar moeilijk opgelost raakt. Nochtans kan het veel beter, want uit een onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat de meeste andere West-Europese landen er wel in slagen een betere wegeninfrastructuur uit te bouwen. In de ranking die door Landgeist.com werd opgesteld, wordt België zelfs voorafgegaan door landen als Turkije en Kroatië.

Nederland op kop

UE road quality

De klassering van Landgeist.com bestaat uit een score tussen 1 en 7 die de staat van de wegeninfrastructuur in een land weergeeft. Daarin staat Nederland op kop met een quotering van 6,4. Kort daarachter volgt Zwitserland met een score van 6,3.

Wereldwijd volgen deze twee Europese landen trouwens net achter Singapore, dat volgens deze klassering de beste wegen op onze aardbol heeft. Verder komen ook Oostenrijk en Portugal goed voor de dag met een waardering van 6,0.

Vele andere West-Europese landen behalen een score van 5 of meer. Maar ons land zit toch onder het gemiddelde met 4,4, wat natuurlijk geen verrassing is als je onze hobbelige wegen vol putten en scheuren kent. Toch moet dit een motivatie zijn voor onze overheid om stevig werk te maken van de verbetering van de wegeninfrastructuur, aangezien we nu zelfs door economisch minder welvarende landen als Kroatië (5,6) en Turkije (5,0) worden voorafgegaan.

Moldavië heeft de slechtste wegen

qualité routes

In Oost-Europa verkeert het wegdek zoals verwacht meestal in een slechtere toestand. Moldavië krijgt de weinig benijdenswaardige eer de slechtste wegen in Europa te hebben met een score van slechts 2,6. Verder vinden we onderaan de rangschikking Bosnië-Herzegovina (2,8), Roemenië (3,0) en Oekraïne (3,0) terug. Landen die dus best te vermijden zijn om met de auto te bezoeken als je geen schade wil oplopen.

Grafiek: Landgeist.com | artikelfoto: Sven Brandsma

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's