Mobiliteit

Zal de fiets op waterstof de elektrische fiets verdringen?

Er wordt steeds meer over waterstof gesproken in het energiedebat. Maar niet alleen voor de industrie, de auto of het wegtransport. Inderdaad, ook in de fietsenwereld wint deze energiebron aan belang. De eerste waterstoffietsen arriveren dan ook weldra in Europa.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 21 mei 2023 | Leestijd: 4 min

Waterstof lijkt de oplossing voor de energiebehoefte van morgen. Min of meer geavanceerde projecten duiken overal op, zowel in de wereld van de industrie, die veel energie verbruikt, maar ook in de wereld van het transport.

Tot nu toe werd echter gedacht dat waterstof, dat complex is om op te slaan en duur is om te produceren of te gebruiken (brandstofcel), in eerste instantie zou worden gebruikt voor zware transportmiddelen, zoals bussen, vrachtwagens, treinen en schepen. Maar vanuit China komt nu ook de waterstoffiets naar onze markten.

Advertentie – lees hieronder verder

In China is de waterstoffiets al goed ingeburgerd, zonder dat iemand er hier al van heeft gehoord. En toch zijn er daar al enorme vloten van deelfietsen. Welke voordelen biedt deze technologie? In de eerste plaats lukt ‘opladen’ in een recordtijd, terwijl deze fietsen bijzonder solide en dus duurzaam zijn, en ze ook geen lithium gebruiken.

Merken en resultaten

Eén merk maakt er nu al zijn hoofdactiviteit van: Youon, dat deelfietsen aanbiedt in de steden Shanghai of Changzhou. Deze fietsen (Y200) hebben een maximumsnelheid van 23 km/u en kunnen 70 km afleggen op een enkele ‘lading’ waterstof.

Concreet zijn de fietsen bij het opladen verbonden met een speciaal station, een elektrolysemodule die zorgt voor het herconditioneren van de waterstofcapsule die de fiets van elektriciteit voorziet. Het systeem is nog onbekend en komt hier op de markt via het Franse merk Alpha, dat een eerste model lanceert met een rijbereik van 150 km en in slechts 2 minuten oplaadbaar is.

veloH202

Ook voor privégebruik

Als we kijken naar de evolutie van de markt, denken we dat het heel snel kan gaan voor de waterstoffiets, die de elektrische fiets op batterijen in ijltempo kan vervangen. Er worden inderdaad ook nog andere spelers op deze markt verwacht die klaar zijn voor de uitdaging. Zoals de Nederlandse fabrikant Urban Arrow, die samen met Pragma Mobility een eerste waterstofbakfiets aanbiedt.

Ook Youon bereidt zich voor op de lancering van zijn eerste consumentenmodel, dat in China voor ongeveer 1.260 euro zal worden aangeboden. Dat is redelijk en behoorlijk competitief ten opzichte van een elektrische fiets. De kans is dan ook groot dat dit fietsconcept het bestaande aanbod zal aanvullen, met als voordeel een snelle tankbeurt en betere duurzaamheid. Wordt vervolgd.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie