Moto

BMW AMBY: crossovers tussen motorfiets en speedpedelec

Op het IAA-mobiliteitssalon in München heeft BMW twee nieuwe elektrische tweewielers voorgesteld. Het gaat om een elektrische fiets met meer dan 300 km actieradius en een lichte elektrische motorfiets.

Geschreven door Arno Jaspers | 16/09/2021

Beide BMW tweewielers geven aan welke richting het merk uit wil voor de toekomst van stedelijke mobiliteit. Te beginnen met de I Vision AMBY, een elektrische fiets die beschikt over een hoop technische hoogstandjes.

Gigantische batterij

Een Gates riemaandrijving is al bekend in de wereld van de e-bikes, maar BMW gaat een paar stappen verder met op maat gemaakte elektronica, een gigantische 2000 Wh batterij en daaraan gekoppeld een krachtige motor die het tot 300km actieradius zou volhouden.

Advertentie

BMW I Vision Amby

De rijder kan zelf via de smartphone kiezen tussen een topsnelheid van 25km/u of 45km/u, waardoor deze BMW tussen de e-bikes en speedpedelecs in valt. Het merk speelde zelfs met het idee om de snelheidsbeperking automatisch te laten opleggen door geo-fencing, wat betekent dat je vb. in de stadskern automatisch beperkt bent tot 25 km/u.

Hoe de wetgever en verzekeraars hierop zullen reageren is uiteraard nog een groot vraagteken.

Vision AMBY

BMW Vision AMBY

Verder zien we naast de I Vision AMBY ook de Vision AMBY (zonder I), die meer gericht is op motorrijders. Deze tweewieler heeft geen pedalen maar voetsteunen en haalt een topsnelheid van 60 km/u. Dat is traag in vergelijking met zwaardere elektrische motorfietsen en daardoor valt hij eerder in de categorie van lichte offroad motoren. Het voordeel van de BMW is dan vanzelfsprekend dat hij straatlegaat is. Over de technische details van deze motorfiets werd nog niet gecommuniceerd.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's