Nieuwe modellen

Krijgt de Mazda RX-7 toch een opvolger? 

Het lijkt erop dat Mazda nog steeds werkt aan een nieuwe sportcoupé. Als waardige erfgenaam van de RX-7 en RX-8 zou die wel eens sterk kunnen gelijken op de RX-Vision concept die in 2015 werd voorgesteld. Dat laten in ieder geval enkele octrooien vermoeden die de Japanse constructeur heeft ingediend.

Geschreven door Sébastien Vanhouche  | 15/08/2021

In 1978 onthulde Mazda een kleine sportcoupé genaamd RX-7.  Deze eenvoudige en lichte wagen wekte meteen de interesse van de liefhebbers, maar het was vooral de 3e  generatie die hem beroemd zou maken. De RX-7 werd tot 2002 in Japan geproduceerd en ruimde uiteindelijk plaats voor de RX-8 die in 2012 eveneens verdween. Sindsdien heeft Mazda een aantal projecten rond een nieuwe sportwagen gepresenteerd, maar momenteel heerst er complete radiostilte.

Duidt dit op een comeback? 

Voiture Mazda

Advertentie

Niet echt, hoor. De internauten ontdekten dat Mazda onlangs een groot aantal patenten had ingediend. Onder de 14 elementen die allemaal verwijzen naar een sportwagen, vinden we ook een nieuw logo in de vorm van “R” en een schema dat de achterkant van een coupé onthult. Die lijkt inderdaad sterk op de RX-Vision concept die in 2015 werd onthuld, maar helaas is het nog te vroeg om de terugkeer van deze legende officieel aan te kondigen.

Zware erfenis! 

Mazda RX-7

Toegegeven, in de voetsporen treden van een auto als de RX-7 is geen sinecure. Zelfs de RX-8, die ook was uitgerust met een onnavolgbare rotatiemotor en de praktische “halve deuren” achteraan, was er niet echt in geslaagd om de leegte te vullen die zijn voorganger had achtergelaten. Zal deze nieuwe uitdager het beter doen?

Waarschijnlijk geen rotatiemotor … 

Mazda RX-8

Onnodig te zeggen dat indien een nieuwe sportcoupé zijn opwachting zal maken in de catalogus van Mazda, die onwaarschijnlijk een rotatiemotor onder het koetswerk zal krijgen. Hoewel deze krachtbronnen zeer veel vermogen ontwikkelen voor hun kleine formaat, hebben ze ook de neiging om veel olie te verbruiken en behoorlijk wat CO2 uit te stoten.  Wat natuurlijk niet echt past in de huidige tijdsgeest…

Verbrandingsmotor, hybride of elektrisch?

Nouvelle Mazda RX-7 électrique ?

Mazda had inderdaad geprobeerd om dit type motor opnieuw in te voeren om de autonomie van zijn elektrische MX-30 uit te breiden, maar dit project werd al snel opzijgeschoven. Krijgt deze nieuwe coupé een verbrandingsmotor, een hybride of zelfs een elektrisch aandrijving? Wie weet, momenteel is het zelfs nog onduidelijk of deze sportwagen er sowieso zal komen.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook