Bosch: “Zelfrijdende auto kan morgen al”

Kay Stepper, Vice President van de afdeling ‘autonoom rijden’ van Bosch, zei onlangs dat de zelfrijdende auto technisch klaar is. De reden waarom de introductie op zich laat wachten, ligt met andere woorden elders…

Bosch: “Zelfrijdende auto kan morgen al”

In een interview met Autocar gaf Kay Stepper dit te kennen: “Eerlijk gezegd hebben we aan de technische kant alles wat we nodig hebben om morgen een autonome auto te lanceren.”

Twee grote hindernissen

Waarom zien we dan geen autonome auto’s op de markt zien komen? “De hindernissen zijn niet van technische aard. Het probleem zit ‘m in de verschillende wetgevingen die enorm van elkaar verschillen, of je nu in Europa, de VS of China bent.” Bovendien moet het raakvlak bij de bevolking nog worden gevormd. “Sommige mensen hebben veel moeite met het accepteren van de autonome auto als realiteit van het dagelijkse leven.”

Dit gegeven wordt bevestigd door de resultaten van de laatste “Global Automotive Consumer”-enquête, uitgevoerd door Deloitte. Daaruit blijkt dat amper 1 op 2 bestuurders vertrouwen zou leggen in een zelfrijdende auto.

En in België?

In België zegt 61% van de respondenten van de enquête bang te zijn voor een mogelijke hack van het computersysteem van zo’n voertuig. Desondanks ziet Kay Stepper tegen 2025 de eerste autonome auto’s in het straatbeeld verschijnen. Weet trouwens dat er op bepaalde plaatsen in België al  autonome shuttles rondrijden in het kader van een experiment.