Bugatti’s bloedlijn van hypercars schreef geschiedenis met verbluffende snelheid en duizelingwekkende prijskaartjes. Het kloppend hart? Een brute W16-motor waar maar weinig fabrikanten ooit van durfden dromen. En toch begon het allemaal met een snelle schets — op de achterkant van een simpele envelop.
Innovatie
In een wereld waar autodealers steeds harder moeten vechten om relevant te blijven, kiest de Chinese autobouwer Chery voor een radicale aanpak: humanoïde robots die auto’s verkopen. Geen klassieke verkoper meer, maar een androïde die met een siliconen glimlach klanten begroet en hen modellen aanprijst. Gimmick of gamechanger?
In de ingenieursbureaus woedt een felle race om de vastestofbatterij. Meestal zijn het Chinezen, Zuid-Koreanen of Japanners die de toon zetten. Maar niet altijd, want tegen alle verwachtingen in heeft Stellantis zopas een belangrijke technologische doorbraak aangekondigd in de ontwikkeling van deze batterijen met een vaste elektrolyt. De eerste testvoertuigen worden al in 2026 verwacht.
Er bestaan meerdere alternatieven voor aardolie. Denk aan biobrandstoffen zoals bio-ethanol, maar ook aan synthetische brandstoffen die volledig via chemische processen worden gemaakt. Alleen: tot nu toe leken die e-fuels onhaalbaar door hun hoge kostprijs. Maar er is hoop, dankzij een Japanse ontdekking die een snellere én veel goedkopere productiemethode belooft.
Moeten we er stilaan van uitgaan dat China de rest van de wereld de regels zal opleggen op autogebied? Het lijkt er steeds meer op. Net nadat het land regels heeft ingevoerd voor batterijveiligheid, volgt nu een nieuwe maatregel die het kader voor autonoom rijden hertekent. Dit zal Tesla zeker niet bevallen.
Is de toekomst dan toch niet volledig elektrisch? Die vraag werd gesteld op het autosalon van Shanghai, waar Horse Powertrain, de joint venture tussen Renault en Geely die zich toelegt op verbrandingsmotoren, een hybridekit voorstelde. Die kan de elektrische aandrijving vervangen, waardoor een elektrische auto verandert in een hybride. De omgekeerde wereld?
Tot nu toe wordt artificiële intelligentie vooral toegepast om verkeersovertreders sneller te betrappen. Maar één toepassing zou dat kunnen veranderen: AI kan ook helpen bepalen of de omstandigheden geschikt zijn om sneller te rijden, zoals nu getest wordt in een Europees land.
De Chinezen laten niet na om de wereld te verbazen met steeds krachtigere, sneller ladende én goedkopere batterijen. Voor Europa wordt de inhaalrace steeds lastiger. Maar deze nieuwe batterij uit Spanje speelt het sluwer en mikt op de tere plek van de Chinese fabrikanten.
De vastestofbatterij wordt vaak genoemd als dé toekomst van de elektrische auto. Maar binnen die technologie bestaan er verschillende soorten vaste elektrolyten. Precies daarin maakt de Californische start-up QuantumScape nu indruk met een vastestofbatterij zonder anode. Wat is daar het voordeel van?