Nieuwe technologie

Zonnepanelen op auto’s vanaf volgend decennium

Kia en Hyundai willen straks zonnepanelen monteren op het dak van voertuigen. Het is de bedoeling om de batterij van de wagen – die instaat voor de elektrische of hybride aandrijving – bij te laden.

Belga | Gepubliceerd op 05/11/2018 | Leestijd: 2 min

In het verleden zagen we ook al andere modellen waar fotovoltaïsche werden geïntegreerd, maar die werden voornamelijk gebruikt om randapparatuur te voeden zoals bijvoorbeeld koeling van het interieur, wanneer de wagen in de zon geparkeerd staat. Hyundai-Kia willen de energie opslaan in de batterij van de wagen om op die manier extra kilometers te winnen en om de CO2-emissie van hybride voertuigen verder naar omlaag te halen.

De constructeur belooft dat het systeem weldegelijk flink wat energie kan opwekken, want wanneer de wagen een volledige dag in de zon staat, zou men de batterij (afhankelijk van de capaciteit) ruim 30 % kunnen bijladen. Er bestaan ook zonnepanelen die gedeeltelijk transparant zijn, zodat de gebruikers ook nog kunnen genieten van een panoramisch glasdak. Het is nog even wachten vooraleer we deze technologie ook op de weg zullen zien, want de constructeur geeft aan dat de eerste modellen met dergelijke zonnepanelen pas na 2019 worden verwacht.

Advertentie – lees hieronder verder

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie