Tuning

Graag V8- of V12-geluid in je elektrische auto, hybride of diesel?

Elke keer als je gas geeft getrakteerd worden op het geluid van een V8, een V12 of een andere goed klinkende motor? Dat kan met een ‘soundbooster’ die je via een app op je smartphone activeert en instelt. Een gadget dat de liefhebber meteen meer rijplezier bezorgt in zijn elektrische, hybride of dieselwagen die nu eenmaal niet zo’n opwindend geluid produceert.

Geschreven door Alain De Jong | 04/08/2021

Het oor wil ook wat, zeker dan van de autoliefhebber die vaak in vervoering raakt van het zware ronkende geluid van een acht- of twaalfcilinder benzinemotor.

Het snerpend gezoem van een elektromotor of het gekletter van een dieselmotor kan daar helemaal niet aan tippen en werkt eigenlijk elke bestuurder op de zenuwen. Een makke benzine of diesel die lijkt te ronken als nooit tevoren? Het kan al jaren.

Soundbooster

De ‘soundbooster’ produceert elk motorgeluid dat de bestuurder wenst. Een snerpende Italiaanse V12? Een bitsige Duitse zes-in-lijn? Of een roffelende Amerikaanse V8? Dat kan je allemaal activeren via de app van het ‘active sound systeem’ die zelfs een elektrische wagen op een traditionele muscle car doet lijken.

Het systeem maakt gebruik van een woofer en een controle-unit die de signalen van de motor, zoals het toerental, opvangt en op basis daarvan de gewenste sound creëert.

Heinz Sound Booster

Een mooi voorbeeld is te zien in de video onder dit artikel van Heinz Performance waarin het dieselgeluid van een BMW wordt omgevormd tot een sound van potent klinkende benzinemotor. Het flimpje dateert al van 2016 maar is daarom niet minder interessant.

Ook origineel leverbaar

Op de aftermarket vind je intussen heel wat active sound systemen met veel verschillende mogelijkheden en voor verschillende prijzen.

Daarnaast bieden de automerken ook zelf meer en meer soundboost-systemen aan om hun elektrische of hybride modellen toch een iets spannender geluid te bezorgen.

Porsche Taycan

Zo is de Porsche Taycan, zoals bijna iedereen weet een elektrische auto, verkrijgbaar met het ‘Porsche Electric Sport Sound’ systeem dat een specifiek sportief geluid produceert dat perfect past bij deze exclusieve en prestatiegerichte EV.

Niet nuttig maar wel leuk, en zo blijft men tenminste rekening houden met fans van sportieve auto’s.

Screenshot + video: Heinz Performance / YouTube

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook