Vrouwen aan het stuur

Hoe je machogedrag in de autosport kan bestrijden

Stirling Moss, een van de bekendste ex-racepiloten ter wereld, zei ooit dat vrouwen niet over de mentale capaciteiten beschikken om te racen. Ironisch genoeg bleek zijn eigen zus wél over de juiste skills te beschikken. En ook wij geven de inmiddels 88-jarige knar lik op stuk met enkele voorbeelden van dames die hebben geschitterd aan het stuur van een racebolide… (foto Danica Patrick via Emetsger)

Aurélie Stockmans | Gepubliceerd op 26 okt. 2017 | Leestijd: 3 min

Danica Patrick is een Amerikaanse racepilote die een indrukwekkend debuut kende. Tijdens het Indycar 500 Miles kampioenschap eindigde ze vierde – haar eerste deelname! – en ze werd niet voor niets Rookie of the Year, nieuwkomer van het jaar dus. In 2008 won ze de Indy Japan 300 en staat sindsdien in de geschiedenisboeken als de eerste vrouw die ooit eerste is worden in een éénzitsracewagen. Momenteel rijdt ze in NASCAR, de populairste motorsportliga van de Verenigde Staten. Als je Days of Thunder met Tom Cruise ooit gezien hebt, weet je exact waar ik het over heb.


foto P. Moss en Elisabeth Nystrom door Eric Koch / Anefo
2 keer 8 trofees, wie doet beter?

Patricia “Pat” Moss reed net als Stirling met racemonsters en hoewel haar broer beweerde dat vrouwen niet goed met de auto konden rijden, bewees Pat het tegendeel. Op het palmares van deze in 2008 overleden pionier prijken niet minder dan 16 (!) overwinningen.

Advertentie – lees hieronder verder

Vroeger was álles toegelaten

Michèle Mouton, een Française, is de eerste en enige vrouw die ooit een manche van het Wereldkampioenschap Rally heeft gewonnen. Dat deed ze in 1981 met een Audi Quattro in Group B. Voor alle duidelijkheid: regels waren er toen zo goed als niet en er waren evenmin beperkingen in het aantal pk. Group B werd uiteindelijk verboden vanwege het hoge dodentol, zowel bij coureurs als bij het publiek…

Mouton staat momenteel aan de top van de FIA-comissie en promoot vrouwen in de autosport. Zo hoort dat!

Nog niet genoeg? Wel dan…

Er zijn nog veel andere voorbeelden dames die opvallen in de wereld van de racesport en de automobiel in het algemeen. De Amerikaanse Lyn St. James bijvoorbeeld, ook weer een ex-pilote die meer vrouwen in de autosport wil krijgen. Of Beitske Visser, een Nederlandse die op haar 16de de prijs kreegt van beste kartster. En laat ons ook Janeth Guthrie niet vergeten, eerste van haar soort in de Indianapolis 500. Of onze Belgische meisjes Vanina Ickx, Sarah Bovy, Danique Aelaerts…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon