Wat zegt de wet?

Car-pass vergeten: wat zijn de gevolgen?

Als je een tweedehandswagen verkoopt moet je aan de koper een carpass overhandigen. Een vonnis van de rechtbank van koophandel te Brussel verduidelijkt wat de gevolgen zijn als je dat niet doet.

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 1 jun. 2017 | Leestijd: 3 min

Wat was er gebeurd?

De koper van een tweedehandsvoertuig was niet tevreden over zijn aankoop. Hij wilde daar nog onderuit geraken. Hierbij argumenteerde hij dat hem op het moment van de aankoop van de wagen geen carpass was overhandigd. Hij meende dan ook dat de koopovereenkomst moest worden ontbonden en dat hij zijn geld moest terugkrijgen. Bovendien vroeg hij een schadevergoeding van de verkoper.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat besliste de rechtbank?

De rechtbank gaf de koper in grote mate gelijk. Volgens de rechter is de wet duidelijk. Als de koper van de wagen geen vakman is moet de verkoper aan hem een carpass overhandigen. De sanctie als dit niet gebeurt staat volgens de rechter in de wet. Meer bepaald wordt dan de koopovereenkomst ontbonden als de koper dat wil. Volgens de rechter was hij evenwel niet verplicht om aan de koper ook nog eens een bijkomende schadevergoeding toe te kennen. De verkoper kreeg dan ook uiteindelijk de wagen terug en moest de aankoopprijs aan de koper terugbetalen.

Wat te onthouden?

Als je als verkoper geen carpass overhandigt aan de koper, dan kan de koper de ontbinding van de koopovereenkomst vragen. De rechter moet deze toekennen ook al was er niets mis met het voertuig en was de prijs correct. Vraagt de koper bovenop ook nog een schadevergoeding, dan kan je je daartegen verzetten door naar dit vonnis te verwijzen. Toch valt het niet uit te sluiten dat andere rechters wel een extra schadevergoeding toekennen.

 

(Rechtbank van Koophandel Brussel, 25 mei 2009, R.W. 2009-2010, 1484)

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon