Wat zegt de wet?

Een bordje met ‘wij zijn niet aansprakelijk voor diefstal’ is niet altijd geldig

Als je je wagen parkeert in een ondergrondse parking, geeft de uitbater vaak aan dat hij niet aansprakelijk is voor schade of diefstal. Dit vonnis bewijst dat je je daar niet noodzakelijk bij moet neerleggen.

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 17 aug. 2016 | Leestijd: 2 min

Wat was er gebeurd?

Een dame parkeerde haar wagen in een ondergrondse parking. Enkele uren later werd er ingebroken in haar voertuig. De dame meende dat de uitbater van de parking haar schade moest vergoeden. Deze laatste weigerde dat. Hij wees op het intern reglement dat binnen de parking van toepassing was. Daarin stond dat de uitbater niet aansprakelijk was voor daden van anderen zoals een diefstal. De dame meende op haar beurt dat zij nooit akkoord was gegaan met dat reglement.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat besliste de rechter?

De dame kreeg van de rechter gelijk. Deze meende dat zij inderdaad niet gebonden was door het reglement. Dat hing weliswaar uit bij de ingang en de uitgang van de parking maar de rechter meende dat het onvoldoende leesbaar was. Bovendien stond het reglement op het parkeerticket. Dat werd echter pas afgegeven op het moment dat de dame de parking binnenreed. De dame gebruikte de parking bovendien maar occasioneel.  De uitbater van de garage werd dan ook aansprakelijk gesteld voor de diefstal.

Wat te onthouden?

Als je je wagen parkeert in een garage, zal de uitbater zijn aansprakelijkheid voor diefstal en schade vaak beperken. Je hoeft je je daar niet noodzakelijk bij neer te leggen. Je kan wel eens argumenteren dat je nooit akkoord ging met deze beperking. Daarnaast kan je ook soms argumenteren dat de aansprakelijkheidsbeperking niet geldig is omdat deze te ver gaat.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon