Wat zegt de wet?

Modder op de weg; kan je iemand aansprakelijk stellen?

Je wagen begint te slippen door modder die op het wegdek ligt. Een vonnis van de politierechtbank in Gent toont aan dat je ‘de dader’ soms aansprakelijk kan stellen voor je schade.

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 14 sep. 2016 | Leestijd: 3 min

Wat was er gebeurd?

Een dame reed ‘s morgens vroeg naar haar werk. Ze raakte de controle over haar stuur kwijt en kwam terecht in de gracht. Dit was te wijten aan het feit dat het wegdek vol modder lag. Die was op het wegdek terechtgekomen doordat een loonwerker in opdracht van een landbouwer de ganse nacht mais had afgevoerd van diens veld. De dame stelde de landbouwer en de loonwerker aansprakelijk voor haar schade.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat besliste de rechter?

De dame kreeg van de rechter gelijk. Zowel de landbouwer als de loonwerker werden aansprakelijk gesteld voor de schade. Zij hadden de weg nu eenmaal proper moeten maken. Volgens de rechter kan niet aanvaard worden dat sterk bevuilende modderresten op de openbare weg blijven liggen. De rechter meende dat aan de dame zelf geen fout kon worden verweten. Het ongeval gebeurde toen het nog donker was zodat de dame de modderlaag niet tijdig kon zien. Bovendien reed ze niet tegen een onaangepaste snelheid.

Wat te onthouden?

Als iemand werken uitvoert waardoor het wegdek bevuild raakt, moet hij dat opkuisen. Doet hij dat niet dan kan hij aansprakelijk zijn voor eventuele ongevallen die gebeuren. Ben je zelf het slachtoffer van zo’n ongeval, zorg dan dat je over bewijzen beschikt van de toestand van het wegdek. Kan je de ‘bevuiling’ tijdig zien dan dien je de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen (stoppen, stiller rijden, …). Doe je dat niet, dan kan je zelf (al dan niet deels) aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dat geldt ook als je tegen een onaangepaste snelheid reed.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon