Wat zegt de wet?

Ongeval bij je garagist: wie is aansprakelijk?

Op het moment dat je je wagen voor een onderhoud binnenbrengt, vraagt je garagist je bepaalde handelingen te doen met je auto. Dit vonnis geeft aan wie er aansprakelijk is als er daarbij iets misgaat…

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 9 jan. 2017 | Leestijd: 3 min

Wat was er gebeurd?

Een man deed de wagen van zijn broer naar de garage voor een onderhoudsbeurt. De garagist plaatste de auto boven de smeerput om het onderhoud te kunnen doen. Hij vroeg vervolgens aan de klant om de motor te starten omdat er niemand anders in de werkplaats aanwezig was. Omdat de wagen nog in eerste versnelling stond (zonder aangespannen handrem) reed het voertuig plots vooruit en kwam het in aanrijding met een andere auto. De eigenaar van het voertuig meende dat de garagist daarvoor aansprakelijk was.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat besliste de rechter?

De rechtbank volgde dit standpunt niet. Volgens de rechtbank mag namelijk van elke normale zorgvuldige autobestuurder verwacht worden dat hij of zij, alvorens de autosleutel in het contact om te draaien, controleert of het starten mogelijk is zonder dat de auto onverhoeds vooruit of achteruit zal rijden.

Wat te onthouden?

Kijk voor je de motor van een wagen aanzet of de wagen niet in versnelling staat. Doe je dat niet en veroorzaak je daardoor een aanrijding dan ben je daar allicht voor aansprakelijk. De wegcode bevat overigens een bepaling die zegt dat je je voertuig voortdurend goed in de hand moet hebben.

Vraagt je garagist je bepaalde manipulaties te doen met je auto en bent je niet zeker dat je dit kan, weiger dan op zijn verzoek in te gaan. Je bent nu eenmaal niet verplicht te doen wat je garagist je vraagt.

Uitspraak Rechtbank van Eerste Aanleg Kortrijk, 18/12/2001, Rechtskundig Weekblad, 2004-2005, 675

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon