Wat zegt de wet?

Wat is een bedrijfswagen ‘waard’?

Een werknemer die wordt ontslagen door zijn werkgever heeft wel eens recht op een opzegvergoeding. Om het bedrag daarvan te bepalen wordt rekening gehouden met het privé-gebruik van een bedrijfswagen. In welke mate wordt dit in aanmerking genomen?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 27 okt. 2016 | Leestijd: 3 min

Wat was er gebeurd?

Een werknemer werd door zijn werkgever ontslagen. Hij kreeg een opzegvergoeding uitbetaald maar meende dat deze te laag was. De werknemer was o.a. van oordeel dat onvoldoende rekening was gehouden met de bedrijfswagen die hij voor privé-doeleinden mocht gebruiken. Maar bepaald reed hij met een Audi A6 break tdi ‘pack business’.

Advertentie – lees hieronder verder

De werknemer meende dat de wagen hem een voordeel gaf van 7436 euro euro per jaar. Volgens de werkgever was er geen sprake van een loonvoordeel omdat het gebruik van de wagen werd gefactureerd aan de werknemer (140 euro per maand).

Wat besliste de rechter?

Het arbeidshof volgde de werknemer in grote mate. Volgens het hof beantwoordde de persoonlijke bijdrage niet aan het voordeel dat de werknemer genoot door het privé gebruik. Volgens het hof moet rekening gehouden worden met de werkelijke waarde van het voordeel. Dat is de besparing die ze voor de werknemer vertegenwoordigt, zowel wat de aankoop als wat de gebruikelijke onderhouds- en herstellingskosten, belastingen, verzekeringen, pechverhelping en brandstof betreft. Het hof ging hier uit van een bedrag van € 450 per maand na aftrek van de persoonlijke bijdrage van de werknemer.

Wat te onthouden?

Bij het bepalen van de opzegvergoeding waarop een werknemer recht heeft, moet rekening gehouden worden met het privé-voordeel van een bedrijfswagen. Om dit voordeel te berekenen kan u een berekening van de kost van de wagen maken via bepaalde websites (bv. www.autogids.be). Sommige rechters nemen die berekening over, andere nemen dan weer een forfaitair bedrag in aanmerking.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon