Wat zegt de wet?

Wat riskeer je als je een auto in een showroom start?

Als je naar een showroom van een garagist stapt, start je de wagens die daar staan maar beter niet. Dit vonnis toont aan wat je riskeert als je dat toch doet.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 16 jun. 2017 | Leestijd: 3 min

Wat was er gebeurd?

Een dame ging een kijkje nemen in de showroom van een garage. Ze stapte in één van de uitgestalde voertuigen. Ze vond daarin de sleutel van het voertuig en stak die in het contact. Ze startte de wagen ook. Omdat de versnelling in achteruit stond reed de wagen effectief achteruit waarbij zij pas tot stilstand kwam nadat ze een kantoorruimte binnen de garage had vernield. Hierbij raakte ook de wagen beschadigd.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat besliste de rechtbank?

De garagist meende dat de dame aansprakelijk was voor de door hem geleden schade en startte een procedure voor de rechtbank. De dame op haar beurt meende dat de garagist in de fout ging door de sleutel in de wagen te laten liggen. De rechtbank oordeelde dat er sprake was van een fout van de bezoekster.  Zij had volgens de rechter moeten weten dat het omdraaien van een contactsleutel niet zonder risico is.  De garage ging, alsnog de rechter, niet in de fout. Het is immers normaal om de sleutel in uitgestalde wagens te leggen om de werking van de boordinstrumenten en de elektronische besturingen snel te kunnen tonen.

Wat te onthouden?

Wees voorzichtig als je plaats neemt in een uitgestalde wagen in een showroom. Start de wagen zeker niet zo maar. Veroorzaak je met de wagen schade dan riskeer je daarvoor op te draaien. Doe in dat geval wel aangifte bij je eigen autoverzekeraar en je familiale verzekering.

(Rb. Tongeren, 14 november 2005, RW, 2008, 1162)

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon