4x4

70 jaar Toyota Land Cruiser

De Toyota Land Cruiser werd uitgebracht in 1951. Deze terreinwagen viert dus (al) zijn 70-jarig bestaan. Toyota maakte van deze gelegenheid gebruik om te melden dat Gazoo Racing de productie van de oude onderdelen voor zijn rekening zal nemen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 19 aug. 2021 | Leestijd: 3 min

70 jaar en 13 modelgeneraties: dit is de carrière van de Toyota Land Cruiser in een notendop. En ook al wordt de nieuwe generatie niet langer bij ons verkocht, toch belet dit ons niet om terug te blikken op het formidabele epos van deze terreinwagen die iconisch is geworden, vooral dankzij zijn ongeëvenaarde betrouwbaarheid.

Nieuw publiek

Land Cruiser Bj 1951

Advertentie – lees hieronder verder

De eerste Land Cruiser werd gelanceerd in 1951. Het was het “BJ”-model. Toen was er nood aan een robuust voertuig dat in de eerste plaats was ontworpen om te voldoen aan de behoeften van de Japanse nationale politie.

Hij had vierwielaandrijving en een 6-cilinder benzinemotor van 3.400 cm3. Desalniettemin zou de BJ weinig worden gebruikt door de politie, die de voorkeur gaf aan de Mitsubishi Jeep (wat eigenlijk een Willys onder licentie was). Vanaf 1953 richtte het model zich ook op het publiek en kwam het bij de dealers terecht.

Land Cruiser 1955

Het publiek viel meteen voor de Land Cruiser. In zulke mate dat Toyota hem in 1955 vernieuwde om hem verder te civiliseren. De 4×4 bood voortaan verschillende koetswerkvormen (soft top, pick-up, 2 of 4 deuren…), terwijl hij nog steeds dienst bleef doen bij de civiele bescherming. Het model werd ook geëxporteerd naar de VS en Europa.

Meer luxe

Pas in 1960 werd het eerste model echt vervangen. Het grootste verschil: het aanbod van verschillende wielbasissen. Na verloop van tijd zou de Land Cruiser ook steeds luxueuzer worden, vooral het model van 1980 (Land Cruiser 60 Series) dat op dit gebied een flinke stap vooruitzette.

Land Cruiser 60

Ondanks de toegenomen luxe, heeft de Land Cruiser toch nooit zijn eerste roeping verloren: fantastische terreincapaciteiten en een voortreffelijke betrouwbaarheid.

Land Cruiser 40 de 1980

Je moet ook weten dat sommige van de eerste modellen vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn, meer dan 50 jaar na hun productie. Dit is het geval in sommige mijnen in Australië of om groenteoogsten in Costa Rica uit te voeren.

In totaal zijn er wereldwijd meer dan 10 miljoen Land Cruisers verkocht.

Land Cruiser 70

Nog goed nieuws voor de fans…

Toyota heeft aangekondigd dat het weer onderdelen voor de Land Cruiser 40 Series, geproduceerd tussen 1960 en 1984, zal vervaardigen. De constructeur zal ook een formulier voorzien om de vraag naar reserveonderdelen voor andere generaties verder te evalueren.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon