4x4

De Porsche 911 4×4 gaat uiteindelijk ‘Dakar’ heten

De Porsche 911 Dakar, die zich zowel in de woestijn als in de bergen als een vis in het water moet voelen, is de nieuwe ultieme off-road sportwagen. Op 16 november aanstaande wordt hij officieel onthuld op de Los Angeles Auto Show.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 11/11/2022 | Leestijd: 2 min

In 1984 voegde de Porsche 911 een belangrijke overwinning toe aan zijn al ongelooflijke palmares, namelijk die van de Parijs-Dakar-rally. Een zeer straffe prestatie, want de Duitse sportwagen werd in het begin van de jaren zestig immers ontworpen om te schitteren op de weg of op het circuit, maar niet in het zand of de modder. Dat was echter zonder de getalenteerde ingenieurs van het merk gerekend, want zij hadden in de loop der jaren een vierwielaandrijvingssysteem ontwikkeld waarmee de 911 kon worden uitgerust. De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis.

Porsche 911 Dakar 1984

Advertentie – lees hieronder verder

Eerbetoon

Nu, bijna vier decennia later, heeft Porsche een echte off-road productieversie van de 911 ontwikkeld. De naam ‘Dakar’ werd natuurlijk niet toevallig gekozen. Noem het gerust een eerbetoon aan de wagen die in het midden van de jaren ‘80 met alle aandacht ging lopen, en terecht.

Porsche Dakar désert

Porsche claimt niet minder dan 10.000 km ontwikkeling op onverhard terrein, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. We vernamen ook dat onder meer het testcircuit van Château de Lastours in Zuid-Frankrijk werd gebruikt om het gedrag van de auto op een typisch rallyparcours te testen, alsook om de ophanging te verfijnen. Kilometer na kilometer werd de Porsche 911 Dakar stevig aan de tand gevoeld.

Porsche Dakar poussière

Tests over de hele wereld

Niemand minder dan tweevoudig wereldkampioen rally Walter Röhrl heeft de 911 Dakar de sporen gegeven op het uitgebreide testcircuit in Arjeplog, Zweden. Daar vormt het dikke ijs van de bevroren meren de ideale basis voor rijden op een sneeuwoppervlak – een realistischer scenario dan puur ijs.

Porsche Dakar neige

Door het lage wrijvingscoëfficiënt op de sneeuw wordt de tractie danig op de proef gesteld, met ongetwijfeld nog wat finetuning als resultaat. En laat ons de zinderende woestijn van Dubai niet vergeten, waar de 911 Dakar elke gelegenheid heeft benut om zijn eigen niche in de markt te kunnen creëren.

Porsche 911 Dakar 2022

Afspraak op 16 november in LA!

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie