Actualiteit

Binnenkort weer autoloze zondag in Brussel

De Week van de Mobiliteit 2021 is op woensdag 15 september 2021 begonnen met als thema ‘intermodaliteit’. De traditionele autoloze zondag in Brussel staat gepland voor 19 september 2021. Een tip: houd hier rekening mee om nergens geblokkeerd te raken in de hoofdstad.

Geschreven door David Leclercq | 15/09/2021

De Week van de Mobiliteit 2021 startte op woensdag 15 september 2021 onder het thema ‘intermodaliteit’. Van 16 tot en met 22 september staan alternatieve vormen van vervoer voor de privéauto, zoals fietsen, openbaar vervoer of carpoolen, in de schijnwerpers.

Intermodaliteit is bedoeld om mensen aan te moedigen om verschillende manieren van vervoer te combineren om hun bestemming te bereiken. Zo kan een reiziger bijvoorbeeld met de fiets naar het station rijden, vervolgens de trein nemen en dan op een bus stappen om zijn bestemming te bereiken.

Het idee is om milieuvriendelijke, voordeligere en aangename mobiliteit te bevorderen. In deze week zal ook de traditionele autovrije dag in Brussel zal plaatsvinden.

Verschillende acties

Semaine mobilite

Gedurende deze week zullen verschillende acties plaatsvinden, zoals de installatie van dorpen gewijd aan mobiliteit, maar ook de sensibilisering van weggebruikers in de files. Verder is er ook een challenge voor overheden, bedrijven en scholen om verschillende creatieve of innovatieve acties uit te voeren, met als beloning tot 2000 euro aan prijzen.

De uitdagingen richten zich ook op fietsers die zullen worden uitgenodigd om samen in totaal 52.000 km af te leggen, met opnieuw verschillende beloningen voor de meest gemotiveerde deelnemers.

Tot slot wil de Week van de Mobiliteit ook de effecten van telewerken onder de aandacht brengen, dat sinds de coronacrisis erg populair is. Dat zal gebeuren tijdens de nationale dag van het telewerk, op maandag 20 september.

Zonder auto in Brussel op 19 september

dimanche sans voiture

Wie mobiliteitsweek zegt, zegt ook een autovrije dag in Brussel, evenals in de rest van Europa waar andere hoofdsteden eveneens afgesloten zullen worden voor het autoverkeer. En opgelet: niet alleen de Stad Brussel is gesloten, maar ook het gehele Gewest.

Zoals steeds geldt de autoloze zondag voor iedereen behalve taxi’s, openbaar vervoer, reisbussen, hulpdiensten en mensen met een doorlaadbewijs. Voertuigen die op die dag mogen rijden, moeten wel de maximumsnelheid van 30 km/u respecteren. Het hele Brussels Gewest is afgesloten voor het verkeer van 9u30 tot 19u.

Noteer ook dat de vzw “Vent d’Ici” bij deze gelegenheid een nieuwe ontdekkingsdag van de koolstofvrije mobiliteit organiseert. Op het programma: testen met elektrische auto’s, elektrische vrachtwagens, fietsen, scooters en elektrische steps, maar ook paardentoerisme. Er worden tal van animaties georganiseerd om de vele praktische vragen te beantwoorden, zoals vervuiling, luchtkwaliteit, laadstations, elektrisch gereedschap, enz.

Het spreekt voor zich dat dit initiatief buiten Brussel plaatsvindt. Afspraak hiervoor op de parking van de esplanade van Banneux, Rue Jean Paul II te 4141 Sprimont.  kan via:

Info en registratie : Vent d’Ici

Agenda Wallonië

Agenda Brussel

Agenda Vlaanderen 

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's