Actualiteit

Deze landen gaan verbrandingsmotoren verbieden

Geschreven door Maxime Hérion | 06/07/2021

Eerder dit jaar werd aangekondigd dat negen Europese landen – België, Nederland, Oostenrijk, Griekenland, Denemarken, Litouwen, Ierland, Luxemburg en Malta – een verbod willen op de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor. Nederland heeft die knoop intussen doorgehakt (vanaf 2030) en hetzelfde geldt voor Italië (vanaf 2040). Minstens even opvallend, is de beslissing die deze week door de Canadese overheid werd genomen.

Terwijl veel autofabrikanten van plan zijn om de productie van auto’s met een verbrandingsmotor geleidelijk af te bouwen, beslissen ook steeds meer landen om de verkoop van zulke modellen op termijn te verbieden. Verrassend genoeg gaat het niet alleen om Europese staten.

Canada, een deel van Noord-Amerika, verbiedt nieuwe auto’s op diesel, benzine of gas vanaf 2035. Deze maatregel heeft niet alleen betrekking op gewone auto’s, maar ook op bestelwagens en pick-ups.

Koolstofneutraliteit

De beslissing sluit perfect aan bij het beleid van de Canadese premier, Justin Trudeau, die zijn land tegen 2050 koolstofneutraal wil maken. In feite schaart Canada zich achter het besluit van Quebec om de verkoop van nieuwe voertuigen met een verbrandingsmotor te verbieden, een besluit dat ook al door de overheid van Californië werd genomen.

De weg te gaan, is lang en moeilijk omdat de “grote-autocultuur” stevig ingebakken zit bij de Canadezen. Gigantische pick-ups rijden er in overvloed rond en het wordt dus een lastige klus om de mentaliteit van de inwoners van het uitgestrekte land te veranderen. Andere problemen die de toename van elektrische auto’s kunnen vertragen: in bepaalde delen van Canada zakt de temperatuur serieus onder nul en koude en batterijen gaan niet goed samen. Bovendien moeten veel Canadezen grote afstanden afleggen om op hun bestemming te geraken en varieert de bevolkingsdichtheid sterk van regio tot regio, waardoor het moeilijk is om een deftig oplaadnetwerk te creëren.

Samenwerking met de Verenigde Staten

De Canadese minister van Milieu, Jonathan Wilkinson, verklaarde dat zijn land met de Verenigde Staten zal samenwerken op het gebied van de energieregelgeving en wat de plaatsing (of ten minste de bestudering) van laadpalen betreft. Ook het fiscaal stelsel voor ondernemingen zal worden aangepast.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's