Actualiteit

Deze twee gemeentes zijn kampioen in gepersonaliseerde nummerplaten

In België zijn gepersonaliseerde nummerplaten populair, ook al moet je er 1.000 euro voor betalen. Twee gemeentes delen de eerste plaats en hebben het grootste aantal gepersonaliseerde nummerplaten. De ene ligt in Vlaanderen, de andere in Wallonië.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 30/09/2022 | Leestijd: 3 min

Blijkbaar vermindert het enthousiasme voor gepersonaliseerde nummerplaten in België niet. In 2021 registreerde de FOD Mobiliteit 11.021 aanvragen voor gepersonaliseerde nummerplaten. Dat is een record. In 2020 deden 7.976 automobilisten zichzelf een pleziertje dat toch 1.000 euro kost. Dat waren er ‘maar’ 6.503 in 2019 en 5.949 in 2018.

Volgens de recentste cijfers (2021), rijden sinds 2014 bijna 46.000 gepersonaliseerde nummerplaten rond in België. De situatie is opmerkelijk aangezien het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s sinds 2020 daalt.

Advertentie – lees hieronder verder

Natuurlijk is het aantal gepersonaliseerde platen niet gelijk verdeeld over het grondgebied. Het is dan ook geen verrassing dat je in Knokke de grootste kans hebt om een auto te zien met gepersonaliseerde nummerplaat, aangezien de gemeente met zo’n 32.000 inwoners er 794 telt, een opmerkelijke verhouding van 1 gepersonaliseerde plaat per 41 inwoners.

Antwerpen telt dan weer 2.120 gepersonaliseerde platen, maar ook 528.000 inwoners, wat het gemiddelde doet dalen tot 249 inwoners per plaat. Gent heeft dan weer 1.227 gepersonaliseerde nummerplaten, goed voor een verhouding van 215 inwoners per nummerplaat.

En elders?

Deux localités sont les championnes belges des plaques personnalisées. Une idée ? (C’est plutôt facile) !

Het is ook geen verrassing dat Ukkel zich eerder gemiddeld positioneert met 154 inwoners per plaat (549 platen in totaal). Maar deze chique deelgemeente van de hoofdstad is zeker geen referentie ter zake. Aan Franstalige kant is het namelijk de gemeente Lasne in Waals-Brabant die opvalt als gebied met verhoudingsgewijs de meeste gepersonaliseerde nummerplaten: het heeft 1 plaat per 55 inwoners en dat is twee keer meer dan Elsene (218 inwoners per plaat) of Brussel stad (273 inwoners per plaat).

Eerder verbazingwekkend is dat Charleroi de tiende plaats bezet in de top van Belgische steden en gemeentes qua gepersonaliseerde nummerplaten (411). De stad Luik is 19de, terwijl we Waterloo terugvinden op de 30ste plaats en Namen op de 32ste.

En in 2022?

Deux localités sont les championnes belges des plaques personnalisées. Une idée ? (C’est plutôt facile) !

Sinds 1 januari 2022 vonden 6.466 nieuwe gepersonaliseerde nummerplaten een eigenaar in België. In totaal werden al meer dan 56.000 zulke platen geleverd. Dat roept vragen op, want volgens de FOD Mobiliteit rijden er maar 46.000 auto’s met gepersonaliseerde nummerplaat rond. Volgens de overheid valt dit te verklaren doordat een gepersonaliseerde plaat bij diefstal definitief wordt geschrapt en dus niet meer in het verkeer kan worden gebracht.

Het zijn vooral particulieren die gepersonaliseerde nummerplaten kopen, maar we zien dat ook bedrijven deze keuze maken. Bepaalde bedrijven bestellen een kleine reeks nummerplaten, zoals sommige automerken voor hun testwagens.

Deux localités sont les championnes belges des plaques personnalisées. Une idée ? (C’est plutôt facile) !

Tot slot herhalen we nog even de regel dat een gepersonaliseerde nummerplaat maximaal acht karakters mag bevatten, of het nu letters of cijfers zijn. Volgens de FOD Mobiliteit hebben zes karakters de voorkeur. Bijna 13.000 dergelijke platen zijn in omloop. Dan volgen de combinaties met vijf, zeven, vier, drie en twee karakters.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie