Actualiteit

Leopold II-tunnel heet voortaan Annie Cordytunnel

Geschreven door Joris Bosseloo | 09/03/2021

Uitgerekend op vrouwendag raakte het nieuws bekend dat de Leopold II-tunnel in Brussel voortaan de Annie Cordytunnel heet (foto: Belga).

Voor wie Annie Cordy niet kent, deze in september 2020 overleden dame was actrice, zangeres en barones. Ze was op 16 juni 1928 in Laken geboren en ze heette Léonie Cooreman in het echt.

Waarom de nieuwe naam?

Annie Cordy werd gekozen uit een lijst van . De Brusselse regering pleitte voor de naamsverandering aangezien er de laatste jaren veel ophef is ontstaan omtrent de gewezen koning die in Kongo voor massamoorden heeft gezorgd.

Van de bijna 31.000 stemmen gingen er ruim 22% naar Cordy. De nummers twee en drie waren respectievelijk voor Sémira Adamu (bijna 14%), de vluchtelinge in 1998 om het leven kwam tijdens een repatriëring door politieagenten (door verstikking met een kussen), en Marie Curie (10%), de in 1867 geboren Poolse die baanbrekend werk heeft verricht op het gebied van radioactiviteit (en aan de gevolgen daarvan is gestorven).

Nog veel werk aan de winkel

Er zijn in Brussel nog naamsveranderingen op komst. Op dit moment is 43% van de straten naar een persoon vernoemd, maar daarvan draagt volgens De Standaard amper 6,1% een vrouwennaam. In min of meer gerelateerd nieuws .

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's