Actualiteit

LEZ Brussel: Al bijna 2,6 miljoen euro aan boetes

Geschreven door Belga | bewerkt door Joris Bosseloo | 03/08/2020

Sinds de invoering van de Brusselse lage-emissiezone, kortweg LEZ, werden er niet minder dan 7.379 boetes uitgeschreven aan eigenaars van “te vervuilende voertuigen”, althans volgens de cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) aan de Brusselse minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) heeft opgevraagd.

Overtreders krijgen een boete van 350 euro in de bus, voor een totaal van bijna 2,6 miljoen euro. Dat is een enorm bedrag, en een aanzienlijk deel van deze overtredingen zijn volgens Debaets – en volgens – te wijten aan een gebrekkige aankondiging van de LEZ.

Verschillende overtreders zijn al in beroep gegaan, voorlopig zonder resultaat. “Aangezien de LEZ wettelijk bepaald is, werden deze beroepen telkens geweigerd”, aldus Debaets. “Nochtans zijn er effectief plaatsen waar dat nog voor problemen zorgt. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Dikke Beuklaan tussen Wemmel en Jette richting het UZ Brussel. Op het ogenblik dat je het aankondigingsbord ziet staan, kan je daar reglementair gezien geen rechtsomkeer meer maken.”

De CD&V-vertegenwoordiger pleit nu voor meer duidelijkheid, op Vlaams grondgebied. Dat is een pijnpunt, want de LEZ-borden staan momenteel enkel op het Brusselse grondgebied, waardoor veel Vlamingen onvrijwillig een lage-emissiezone binnenrijden.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's