Actualiteit

“Niemand kan Russische aardolie vervangen”

Het is geweten dat Rusland goed is voor een belangrijk deel van de productie van koolwaterstoffen die op onze planeet worden verbruikt. Sommigen zouden graag van de Russische productie af willen, maar dit is eigenlijk onmogelijk, zoals de Verenigde Arabische Emiraten al aangaven. 

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 01/04/2022 | Leestijd: 3 min

De afgelopen maanden heeft de energiemarkt te maken gehad met een nooit geziene turbulentie. Dit moment is gewoon historisch in die zin dat het ons terugvoert naar de grote crises van 1956 (Suezkanaal crisis) en 1973 (petroleumcrisis). De context blijft bijzonder gespannen omdat we, naast het te sterke post-corona economische herstel, nu ook moeten afrekenen met de oorlog in Oekraïne en de spanningen tussen Rusland en het Westen. Want daar draait het allemaal om.

De Westerse sancties tegen Rusland zijn waarschijnlijk gerechtvaardigd, maar ze hebben ook een sterke impact op onze economieën, en waarschijnlijk meer dan we denken. Wat de energie betreft, vragen velen zich af hoelang de prijzen nog zo hoog zullen blijven. Een goede vraag met een voor de hand liggend antwoord: onze regeringen hebben ons beloofd om de toeleveringsketens voor onze energie (olie en gas) te heroriënteren, zodat we niet langer afhankelijk zijn van Rusland. Maar is dat mogelijk? Blijkbaar niet!

Advertentie – lees hieronder verder

10 miljoen vaten per dag

Vorige week vond het World Energy Forum van de Atlantic Council plaats in Dubai. Een evenement waarbij de minister van Energie van de Emiraten, Suhail al-Mazrouei, aangaf dat “de alliantie tussen de OPEC (olie-exporterende landen, voornamelijk gevestigd in het Midden-Oosten) en Rusland blijft bestaan”. Dat betekent dat de OPEC+ (OPEC onder leiding van Saoedi-Arabië, dat tien andere exporterende landen samenbrengt) weigert zijn productie te verhogen voor de Westerse landen.

Hooguit heeft de OPEC+ ermee ingestemd om zijn productie symbolisch te verhogen met ongeveer 400.000 vaten per dag, wat onvoldoende is om de… 10 miljoen vaten per dag geproduceerd door Rusland te compenseren. Suhail al-Mazrouei sloeg de spijker op zijn kop en zei dat “tenzij iemand bereid is om 10 miljoen vaten per dag extra te leveren, je de Russen niet kunt vervangen.” De minister benadrukte ook dat “tijdens de COP 26 voor het klimaat alle olieproducerende landen zich ongewenst voelden. Vandaag zijn we weer superhelden, omdat ze willen dat we onze productie verhogen. Maar zo werkt het niet.” De boodschap is duidelijk!

Hoge prijzen voor een lange tijd

« Personne ne peut remplacer la Russie pour le pétrole »

Het is niet onlogisch dat de olieproducerende landen elkaar steunen. Want de situatie komt hen uiteindelijk heel goed uit: dure olie is voor hen synoniem van verrijking, terwijl het voor de burgers verarming betekent. Het is met dit in gedachten dat Suhaïl al-Mazrouei ook pleitte voor langetermijninvesteringen in de oliesector en een meer ‘redelijke’ benadering van de energietransitie. Met andere woorden de OPEC+ wil dat koolwaterstoffen een belangrijke rol blijven spelen in de energiemix van morgen.

In deze context lijkt het erop dat we nog lang te maken zullen krijgen met zeer hoge energieprijzen. De enige versoepeling zou kunnen komen van een oplossing voor het Oekraïense conflict en een de-escalatie in de oorlog. Maar wel op voorwaarde dat iedereen weer inbindt en toegevingen doet. Want hoe meer de spanning stijgt, hoe langer het zal duren voordat alles weer kalmeert, tot groot ongenoegen van de consumenten en werknemers die elke dag oplossingen moeten vinden om rond te komen.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie