Actualiteit

Radicaal andere look voor politiewagens

Voortaan siert een hoofdzakelijk fluogeel dambord de politiewagens en -combi’s, in plaats van het blauw en wit. Een keuze die vanuit meerdere hoeken betwist wordt. (foto’s: Belga)

Geschreven door Maxime Hérion | 29/04/2022

De nieuwe markering van de Belgische politiewagens is sterk geïnspireerd op die van de Britse politie. Hoewel ze alleen nog maar in Antwerpen wordt gebruikt, veroorzaakt ze nu al ophef. Voor een betere zichtbaarheid (en dan spreken over een afstand van 500 meter) heeft de Antwerpse politie de sobere markering die we allemaal gewoon zijn (wit en blauw) vervangen door een Battenburgpatroon, grotendeels in fluogeel. Het beoogde effect is er, want zo’n combi valt direct op bij de eerste aanblik.

Storm van protest

Look radicalement différent pour les véhicules de police

Advertentie

Antwerpen is de pionier met dertig voertuigen die op die manier zijn gedecoreerd. Maar langs alle kanten gaan er stemmen op om dit initiatief – dat volgend jaar mogelijk in het hele land wordt ingevoerd – te verwerpen. In de eerste plaats van de voorzitter van de nationale politievakbond (VSOA), Vincent Gilles. Hij verklaarde aan onze collega’s van La DH dat oorspronkelijk voor oranje gekozen werd ter vervanging van de uniformen en de markering van de voertuigen. Volgens hem is het fluogeel momenteel … onwettig. Als je de commentaren op sociale media leest, merk je ook dat burgers het zeer opvallende patroon maar matig kunnen waarderen.

Voorgeschiedenis

Look radicalement différent pour les véhicules de police

De huidige bestickering in blauw en wit werd 21 jaar geleden ingevoerd na de eenmaking van de federale politie, waarbij de politie en rijkswacht werden samengevoegd. Deze kleurstelling dateert dus niet van gisteren en het idee om ze te vernieuwen voor een betere zichtbaarheid is zeker niet slecht. Er is alleen wat tijd nodig om eraan te wennen, net zoals de Britten dat jaren geleden moesten doen.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's