Actualiteit

Uber-chauffeurs veroorzaken verkeersproblemen na uitspraak van gisteren

Een betoging van Uber-chauffeurs in Brussel zorgt sinds gisterenavond voor verschillende verkeersproblemen in en rond de Belgische hoofdstad, aldus Mobiris, de verkeersinformatiedienst van het Brussels gewestelijk agentschap Mobiliteit (Foto: BELGA door Hatim Kaghat).

Geschreven door Belga, bewerkt door J. Bosseloo | 25/11/2021

De actie van de Uber-chauffeurs is een direct gevolg op een uitspraak van het Brusselse Hof van Beroep van gisteren (woensdag). De rechter dwingt diensten zoals Uber om hun activiteiten vanaf vrijdag 18 uur te staken. Ongeveer 2.000 Brusselse chauffeurs die aan Uber zijn gekoppeld, dreigen hierdoor hun bron van inkomsten te verliezen, aldus het bedrijf.

Mobiris meldt dat er grote verkeersproblemen zijn op de wegen die naar de stad leiden, met name de E40-A3 tussen Evere en Reyers, maar ook op de kleine ring, de Tervurenlaan en de Wetstraat.

Ook de E40 van Leuven richting Brussel, de buitenring tussen Anderlecht-Noord en Neerpede, de A3 richting Brussel ter hoogte van het Reyerscomplex en verschillende tunnels in de hoofdstad kampen met vertragingen.

Enkele honderden chauffeurs met een licentie om personen tegen betaling te vervoeren en die de applicatie Uber daarvoor gebruiken, werden woensdagavond en donderdagochtend gemobiliseerd om in hun eigen stijl te betogen: door stil te staan in hun auto of stapvoets te rijden.

Uber illegaal bevonden

Het Hof van Beroep heeft het gebruik van de Uber-app als onrechtmatig erkend. Zij baseerde haar besluit op de regionale verordening van 1995 betreffende taxidiensten en autoverhuurbedrijven met chauffeurs, toen er nog geen sprake was van smartphones. De demonstranten roepen de Brusselse regering daarom op nieuwe wetgeving in te voeren.

“We zullen Brussel elke dag blokkeren door de ‘slak’ uit te hangen tot we een antwoord krijgen van het kabinet van Rudi Vervoort (minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest)”, waarschuwt Fernando Redondo, voorzitter van de Belgische vereniging ABCL.

Wij wachten al zeven jaar op dit Taxiplan, dat met het kabinet Rudi Vervoort werd bevroren. Na de uitspraak in eerste aanleg kregen we een boete van 160 euro. Uber-chauffeurs demonstreerden toen in Brussel en er werd ons een taxiplan beloofd voor de zomer. Het is eind november en we hebben nog steeds niets. We zullen op straat blijven tot we zeker weten dat we weer kunnen werken.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's