Actualiteit

Vanaf donderdag hogere boetes voor gsm’en achter het stuur

gsm-gebruik (meestal van de smartphone) is nog steeds een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Daarom wordt dit een overtreding van de derde graad en verhoogt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) vanaf donderdag 3 maart de boete tot 174 euro voor wie betrapt wordt. Je bent gewaarschuwd!

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 28 feb. 2022 | Leestijd: 3 min

Het spreekt voor zich dat het gebruik van gsm, tablet en andere multimediatoestellen achter het stuur van een rijdende auto niet aangewezen is omdat dit de aandacht van de bestuurder te veel afleidt en zo het risico op ongevallen aanzienlijk verhoogt. Dat blijkt ook uit de cijfers, want in België vallen er elk jaar minstens 30 doden en 2.500 gewonden door smartphonegebruik aan het stuur.

En dat is nog veel te veel vindt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) en moeten volgens hem de maatregelen verder verstrengd worden. Nu bedraagt de boete voor gsm-gebruik achter het stuur nog 116 euro. Dat bedrag wordt dus verhoogd tot 174 euro vanaf donderdag 3 maart. Bovendien wordt de toepassing ook uitgebreid naar andere toestellen zoals tablets, e-readers, enz. Die mogen voortaan nog enkel gebruikt worden als ze in een houder zitten.

Advertentie – lees hieronder verder

De nieuwe wettekst, die we op Gocar eerder al hadden aangekondigd en die intussen in het Staatsblad werd gepubliceerd zegt dat: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is”.

Automatische controle

gsm

Het gebruik van de gsm/smartphone achter het stuur zal niet alleen worden gecontroleerd door politieagenten op de baan, maar ook door het netwerk van ANPR-camera’s dat langs het Belgische wegennet wordt uitgerold. Die dispositieven zullen foto’s nemen van de voorruit en dus van de bestuurder, alsook van de kentekenplaat van het voertuig.

Dankzij artificiële intelligentie (AI) wordt gecontroleerd of de persoon aan het bellen of dergelijke is en worden de beelden bij een overtreding naar de politie gezonden, die op haar beurt een proces-verbaal kan opstellen. Voorlopig bestaan hierover nog bedenkingen op vlak van privacy, maar ook daarvoor wordt een wettelijk kader uitgewerkt.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie