Actualiteit

Verhoogde LEZ-premie voor bedrijven in Brussel

Om de geleidelijke vergroening van het wagenpark te stimuleren, heeft de Brusselse regering de steunmaatregelen voor gezinnen en bedrijven versterkt. Het budget voor de Bruxell’AIR-bonus, die bijvoorbeeld Brusselse gezinnen die afstand doen van hun auto een mobiliteitsbudget van maximaal 900 euro aanbiedt, werd verdrievoudigd.

Geschreven door Belga | 25/11/2021

De hervorming van de LEZ-premie vervolledigt het systeem dat is opgezet voor bedrijven, aldus Barbara Trachte (Ecolo), staatssecretaris voor Economische Transitie, en Alain Maron (Ecolo), minister van Milieu.

De LEZ-premie zal worden toegekend voor de vervanging van een N1 bestelwagen (minder dan 3,5 ton) door een elektrisch model of door een zware elektrische vierwieler voor nutsdoeleinden (voertuigen van categorie L7e-CU). Voor grote volumes zal tijdelijk een premie beschikbaar zijn voor de vervanging door een bestelwagen met een verbrandingsmotor die aan de laatste normen voldoet (met uitzondering van diesel).

Het interventieplafond voor micro- en kleine ondernemingen wordt verhoogd van 3.000 tot 15.000 euro om beter rekening te houden met de extra aankoopkosten van elektrische bestelwagens. Het interventiepercentage kan oplopen tot 40% van het totale bedrag. Voor gewone bestelwagens (behalve diesels) bedraagt de premie 3.000 euro en 20% van het totale bedrag.

De premie staat ook open voor middelgrote ondernemingen, maar met verlaagde interventieplafonds van 10.000 euro voor een elektrische vervanging en 2.000 euro voor een alternatieve vervanging (benzine, CNG…).

De LEZ-premie dekt daarnaast leasing, zeer in trek bij bedrijven die, ondanks de verhoging van de premie, nog steeds niet over voldoende capaciteit of geld zouden beschikken om elektrische bestelwagens aan te kopen.

Ten slotte omvat de nieuwe regeling een premie voor de aankoop van een elektrisch oplaadpunt. De bonus bedraagt 50% van het totale bedrag en een maximum van 1.000 euro. In totaal zullen bedrijven maximaal drie premies per kalenderjaar kunnen krijgen.

Liever een bakfiets?

bakfiets

De staatssecretaris wees er ook op dat bedrijven die hun bestelwagen met verbrandingsmotor vervangen door een bakfiets nu al steun kunnen krijgen (via de Cairgo-fietsbonus) tot 70% van het totale bedrag, met een maximum van 4.000 euro per voertuig, of 2.000 euro als het om een fietskar gaat.

De bonusregeling loopt trouwens al vooruit op een toekomstige verordening inzake de aanpassing van elektrische voertuigen door de regeling open te stellen voor voertuigen waarvan de verbrandingsmotor is ingewisseld voor een elektrische motor. Hoewel er in het Brusselse Gewest nog geen regelgevingskader bestaat, zal de premieregeling op de eerste dag van de verordening steun kunnen verlenen voor de aanpassing aan de nieuwe situatie.

Het beheer van de premie is toevertrouwd aan de dienst Brussel Economie en Werkgelegenheid. De premie zal vanaf 31 januari aanstaande kunnen worden aangevraagd. Aankopen die 7 maanden vóór de invoering van de premie zijn gedaan, komen in aanmerking.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's