Welke échte 4×4’s kan je nog nieuw kopen?

Nu zowat elke constructeur in SUV-modus zit, blijft er steeds minder plaats over voor échte 4×4’s, terreinwagens waarmee je meer kan dan gewoon een onverharde baan verkennen. Gelukkig kan je vandaag nog steeds enkele alleskunners nieuw kopen. Inspiratie nodig?

Welke échte 4×4’s kan je nog nieuw kopen?

Laat ons beginnen met de Jeep Wrangler, een icoon in 4×4-land en nog steeds op oude leest geschoeid. Het model werd gemoderniseerd maar mag zich, onder meer dankzij zijn sperdifferentieel en 4×4-versnellingsbak, wel nog steeds een echte terreinauto noemen. Iets wat trouwens ook nog steeds geldt voor de – volledig nieuwe – Mercedes G-klasse die nog steeds en als enige op de markt over drie vergrendelbare differentiëlen beschikt.

Een pak kleiner maar in zekere zin vergelijkbaar, is de Suzuki Jimny (zie foto). Die Japanner zit eenvoudig in elkaar en beschikt nog steeds over een ladderchassis en een lage gearing, wat hem een geknipte keuze maakt voor bijvoorbeeld boswachters.

Daarnaast kan je ook de nieuwe SsangYong Rexton overwegen. Ook hij beschikt over een traditionele constructie, al toont hij zich op het asfalt van een uitermate comfortabele kant. Een alternatief dus voor de Toyota Land Cruiser, die geen concurrentie meer heeft van de Nissan Patrol en Mitsubishi Pajero. En dan zijn er natuurlijk ook nog altijd de Range Rover en Land Rover Discovery, in afwachting van de nieuwe Defender…

Top 5 compacte SUV’s op de markt