Actualiteit

Zes maanden wachten voor rijexamen

Even snel je rijbewijs behalen is tegenwoordig een onmogelijke zaak geworden. Door de achterstand opgelopen tijdens de coronacrisis lopen de wachttijden in de examencentra stevig op. Nu moet je soms tot meer dan 6 maanden geduld hebben vooraleer je aan de beurt komt.

Geschreven door Alain De Jong | 26/04/2022

De gevolgen van de coronacrisis laten zich op verschillende vlakken in de samenleving voelen. Er zijn niet alleen de financiële consequenties met hoog oplopende prijzen en inflatie, maar ook vele sectoren zijn nog steeds bezig hun achterstand weg te werken die ze hebben opgelopen door de lockdowns tijdens de coronacrisis die in 2020 de kop opstak.

Zo moesten ook de rijexamencentra 5 maanden de deuren sluiten omwille van de coronamaatregelen en werden ze daarna nog lang gehinderd door de beperkende maatregelen. Het resultaten is dat de kandidaat-bestuurders steeds langer moeten wachten om hun praktisch rijexamen af te leggen.

Advertentie

Volgens de Beroepsvereniging van zelfstandige rijinstructeurs loopt die wachttijd met de vrije begeleiding momenteel op van 3 tot 6 maanden, of meer. Afhankelijk van de regio kan wie nu een afspraak probeert te maken pas in november zijn rijexamen afleggen. “Dat is te lang, daaraan moet iets gebeuren. Soms mensen hebben hun rijbewijs namelijk nodig voor hun werk”, reageert de Beroepsvereniging op deze situatie.

30.000 examens inhalen

De Sectorfederatie voor Examinering stelt dat “ze er alles aan doen om die achterstand weg te werken, maar dat dit een zeer uitzonderlijke situatie is, omdat de examencentra 5 maanden moesten sluiten door de verplichte lockdowns en zodoende 30.000 examens moeten worden ingehaald.”

Bovendien is er nu veel personeel ziek, zodat er nog steeds niet op volle kracht gewerkt kan worden. Kortom, deze ellende voor het behalen van een rijbewijs zal zeker nog een hele tijd aanslepen.

rijbewijs

De Beroepsvereniging geeft aan de kandidaat-bestuurders als tip veel te oefenen tijdens die vervelende wachtperiode, zodat ze optimaal voorbereid op het rijexamen komen en bij de eerste poging slagen.

Wie buist, komt namelijk terug in de wachtrij voor het rijexamen en moet weer minstens enkele maanden geduld oefenen om een tweede keer zijn kans te wagen.  

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's