Mobiliteit

Rijbewijs: te duur en ingewikkeld?

Wordt het rijbewijs stilaan het voorrecht van enkelen? Die vraag rijst, omdat het steeds moeilijker wordt om te slagen en de kosten de afgelopen jaren fiks zijn gestegen, vooral voor wie niet meteen slaagt…

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 19/04/2022 | Leestijd: 3 min

Ondanks de opkomst van de zachte mobiliteit, blijft het rijbewijs een belangrijk element in het leven van een volwassene, omdat de auto je altijd in staat stelt om je te verplaatsen, ongeacht de omstandigheden. De auto blijft dus het belangrijkste mobiliteitsinstrument, ook onder jongeren die hem nog steeds beschouwen als een vector van hun vrijheid.

Maar tegelijk is het rijbewijs een graal die steeds moeilijker te verkrijgen is en bovendien ook zeer duur is. Volgens een enquête van de RTBF moeten de prijzen met tien vermenigvuldigd worden, van 156 euro in de vrije methode tot bijna 1.700 euro via de rijschool. Of zelfs meer voor wie eens buist of de mogelijkheid niet heeft om zeer regelmatig te rijden.

Advertentie – lees hieronder verder

Duurder sinds 2018

L’examen théorique pour le permis est-il trop compliqué ?

Na de hervorming van 2018 zijn er twee extra stappen aan het leerproces toegevoegd: de rijvaardigheidstest en de risicoperceptietest. Als gevolg daarvan stegen de kosten nog eens met 115 euro. En dit is nog steeds zonder rekening te houden met de indirecte kosten, zoals in de vrije methode waarbij je nu minstens 1.500 km moet hebben afgelegd voordat je je rijbewijs haalt. Op zich is meer oefenen zeker één ding, maar met de brandstofprijs in de buurt van 2 euro per liter (of meer) is dit niet voor iedereen mogelijk…

Het slagen voor het praktijkexamen is één ding, maar het is nog steeds noodzakelijk om vooraf voor het theoretische examen te slagen, wat ook steeds moeilijker wordt. Je moet 41 op 50 punten behalen om te slagen en ook zware overtredingen vermijden die telkens 5 punten kosten. Natuurlijk zijn er oplossingen, zoals sociale rijscholen die minder kosten, maar dat geldt niet voor iedereen.

rijbewijs permis

De kritiek op het theoretisch examen is dat de vragen georiënteerd en ingewikkeld zijn, zodat iemand die de taal niet perfect beheerst in de war kan raken. Dat verhoogt de kans om te buizen én brengt meer geld in het laadje voor de gewesten nog vooraleer een nieuwe automobilist de weg opgaat.

In plaats van dit proces te vertragen, zouden de regio’s daarom moeten helpen om het rijbewijs makkelijker te behalen, omdat recent is aangetoond dat er in alle sectoren een gebrek aan werknemers is, die onvermijdelijk een rijbewijs nodig hebben om efficiënt en flexibel te kunnen zijn. Ook moet worden opgemerkt dat de kosten van het rijbewijs eveneens de hoogte ingingen door de galopperende inflatie in 2022 van brandstofprijzen, maar ook door de gestegen prijs van de verzekeringen.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie